Йотова: На 1 май празнуваме достойния труд

На очакваната финансова дестабилизация и безработица трябва да отговорим с още по-голяма солидарност, каза вицепрезидентът

Йотова: На 1 май празнуваме достойния труд | StandartNews.com

На 1 май празнуваме достойния труд и достойните доходи. Те са  неизменно право на всеки, а не привилегия. Това написа във фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова в специалния си поздрав към българите по повод Международния ден на труда и работническата солидарност. На очакваната финансова дестабилизация и безработица трябва да отговорим с още по-голяма солидарност помежду ни и защита правото на труд, на доходи, на нормален живот. Държавата трябва да се върне на мястото си, категорична бе Йотова.

Ето пълният текст на вицепрезидентът Илияна Йотова:

Днес светът отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. На 1 май празнуваме достойния труд и достойните доходи, които са неизменно право на всеки, а не привилегия.

Ние, българите, сме преминали през много и тежки трудности и благодарение на труда сме успявали да изграждаме отново и отново България. Трудът на всеки трябва да се цени високо, да носи удовлетворение, а не несправедливост и все по-голямо неравенство.

Ще бъде трудно в следващите седмици и месеци. Здравето на хората не може да се противопоставя на икономическата стабилност - ако бедността се задълбочи, оздравяването ще става все по-трудно. Икономическите и социалните последици от кризата с Covid-19 трудно могат да се изчислят. На очакваната финансова дестабилизация и безработица трябва да отговорим с още по-голяма солидарност помежду ни и защита правото на труд, на доходи, на нормален живот. Държавата трябва да се върне на мястото си, подкрепата и помощта  трябва да достигнат до всеки български гражданин, а не до малцина избрани. Ако допуснем единствено рязане на бюджети и социални помощи, ще повторим грешките от 2008 година и опасността от фалит ще става все по-реална. Необходима ни е сериозна, широко обсъдена и приета икономическа програма. Тук политическата ревност е не само излишна, но и вредна.

Дали ще предостави перспектива или безбъдност на своите граждани – от това зависи развитието на България! България, която принуждава гражданите си да търсят препитание и достоен живот извън границите й, или България, в която европейските трудови стандарти не са мираж?! Европа няма да ни подреди държавата. Сами трябва да го сторим. Заедно.

Честит празник на всички български граждани, които с уменията и съзидателната си сила съграждат България, всеки ден, неуморно!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай