Четвъртък,

Йотова: На 1 май празнуваме достойния труд

От: СТАНДАРТ -
Йотова: На 1 май празнуваме достойния труд
A
A
A

На 1 май празнуваме достойния труд и достойните доходи. Те са  неизменно право на всеки, а не привилегия. Това написа във фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова в специалния си поздрав към българите по повод Международния ден на труда и работническата солидарност. На очакваната финансова дестабилизация и безработица трябва да отговорим с още по-голяма солидарност помежду ни и защита правото на труд, на доходи, на нормален живот. Държавата трябва да се върне на мястото си, категорична бе Йотова.

Ето пълният текст на вицепрезидентът Илияна Йотова:

Днес светът отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. На 1 май празнуваме достойния труд и достойните доходи, които са неизменно право на всеки, а не привилегия.

Ние, българите, сме преминали през много и тежки трудности и благодарение на труда сме успявали да изграждаме отново и отново България. Трудът на всеки трябва да се цени високо, да носи удовлетворение, а не несправедливост и все по-голямо неравенство.

Ще бъде трудно в следващите седмици и месеци. Здравето на хората не може да се противопоставя на икономическата стабилност - ако бедността се задълбочи, оздравяването ще става все по-трудно. Икономическите и социалните последици от кризата с Covid-19 трудно могат да се изчислят. На очакваната финансова дестабилизация и безработица трябва да отговорим с още по-голяма солидарност помежду ни и защита правото на труд, на доходи, на нормален живот. Държавата трябва да се върне на мястото си, подкрепата и помощта  трябва да достигнат до всеки български гражданин, а не до малцина избрани. Ако допуснем единствено рязане на бюджети и социални помощи, ще повторим грешките от 2008 година и опасността от фалит ще става все по-реална. Необходима ни е сериозна, широко обсъдена и приета икономическа програма. Тук политическата ревност е не само излишна, но и вредна.

Дали ще предостави перспектива или безбъдност на своите граждани – от това зависи развитието на България! България, която принуждава гражданите си да търсят препитание и достоен живот извън границите й, или България, в която европейските трудови стандарти не са мираж?! Европа няма да ни подреди държавата. Сами трябва да го сторим. Заедно.

Честит празник на всички български граждани, които с уменията и съзидателната си сила съграждат България, всеки ден, неуморно!


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички