Събота,

Йорданова шикалкави за черните списъци, ще наказват ли по доноси

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
1981
Йорданова шикалкави за черните списъци, ще наказват ли по доноси
A
A
A

Управляващите няма да се откажат да работят за създаване на законодателство, което да наказва парите и собствеността на хора и бизнеси, за които има информация, че застрашават финансовата и икономическа сигурност на страната. Това стана ясно от интервю за БНР на правосъдния министър Надежда Йорданова, която в кабинета представлява "Демократична България".

Идеята, която предвижда създаването на форма на "черни списъци" на хора и фирми, за които има доноси, изтече в медиите и се оказа, че е лансирана от вицепремиера и финансов министър Асен Василев. След поредица от отричания, контра обявена публично от лидера на ДБ Христо Иванов и подкрепа, изразена само от управляващата "Продължаваме промяната", оказва се, че линията за намеса в бизнеса все пак ще бъде следвана.

"Няма да се откажем да работим по тази тема – законодателно решение трябва да има, но то трябва да е добро", заяви Йорданова, без да уточни какво точно се включва в тази философска категория.

Попитана дали това следва да стане в отделен закон или с разпоредби във вече действащи Надежда Йорданова каза: "Трябва да има законодателна уредба. Изключително труден за решаване е този въпрос от законодателна гледна точка. Продължава да няма консенсус по какъв ред трябва да подходим, каква да е точно процедурата. Изработването на изцяло нова процедура среща много сериозни проблеми от гледна точка не само на Конституцията, но и на Европейската конвенция за правата на човека".

Ограничаването на правото на собственост и свободната стопанска инициатива не може да бъде основано на предположения и неограничено във времето, отбеляза министърът на правосъдието, като добави, че в момента това не е приоритет за ведомството.

"Текстът, който се появи в медиите, във вида, в който се появи в медиите, го видях от медиите. Преди това съм виждала различни текстове. Вариации на този текст съм виждала. Точно този текст го видях от медиите", настоя тя.

Правосъдното министерство е разписало като срокове заложените в коалиционното споразумение и Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи Йорданова.

Законопроектът за търсене на отговорност на главния прокурор трябва да е готов до края на юни и да стане действащо право от началото на следващата година. Антикорупционното законодателство трябва да бъде прието през септември, през юли трябва да се приемат измененията в Търговския закон за несъстоятелността, а до края на годината трябва да бъде приета и реформата във връзка с медиацията.

Около КПКОНПИ тече дебат – едната група спорни въпроси засяга състава и начина на вземане на решения, другата група касае разследващите функции на инспекторите, поясни Надежда Йорданова.

"За да не бъде този орган бухалка, изключително важно е да има ефективен и бърз съдебен контрол върху актовете и действията. Това е най-добрата гаранция", категорична бе министърката.

По темата със закритото специализирано правосъдие и дали трябва да се удължи преходния период за предаване на висящите дела Йорданова подчерта, че засега не предвижда конкретно законодателно предложение в тази посока. "Към настоящия момент не виждам основания за удължаване", поясни министърът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички