Янаки Стоилов: Всеки, който заобикаля националните интереси, ще катастрофира

Янаки Стоилов: Всеки, който заобикаля националните интереси, ще катастрофира | StandartNews.com

"От голямо значение за България е на преден план да се поставят важните национални задачи и по тях да не се правят повече компромиси. Всеки, който иска да ги заобиколи в името на корпоративни интереси, много бързо ще катастрофира", заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от ефира на ТВ7. По думите му ролята на партията в 43-ото НС се налага да бъде опозиция. „Ще бъдем опозиция, за да можем да отстояваме ангажиментите, които ние сме поели пред избирателите ни", категоричен бе той.

ДПС не е изключена от управленската формула

Запитан за позицията на ДПС във властта, Янаки Стоилов обясни, че тази политическа сила не е изключена от управленската формула. По думите му ДПС е корпоративна партия и трябва да се проследи развитието на бизнес отношенията. „Може да се види как се формираха определени богатства и личности, които имаха силно въздействие върху политическия и икономически живот в страната, още по време на управлението на ГЕРБ. Трябва да се види дали това ще се запази през следващите месеци и години", коментира зам.-председателят на БСП.

По думите му БСП е партията, която в предизборната си платформата дава някои решения на определени проблеми, свързани с КТБ. „Трябва да има пряка отговорност на акционерите в банките, защото те взимат важни решения без подпис. Те трябва да носят отговорност както финансово, така и юридически", обясни той.

Янаки Стоилов изтъкна, че БСП е против да се предоставят обществени средства за КТБ. „Недостигът на средства във фонда за гарантиране на влоговете, не означава държавата непременно да отпусне пари. Държавата е гарант от последна инстанция, затова могат да се търсят други варианти, преди да се стигне до намесата й", каза той. Според него, ако в момента се тръгне към нейното оздравяване, то би могло да се даде кураж и на други банки да продължат злоупотребите.

Ревизия на договорите за задължително изкупуване на електроенергия

Янаки Стоилов смята, че в по-дългосрочна перспектива трябва се изгради „Южен поток", даващ ни независимост от доставките в Украйна. За цената на тока той обясни, че е нужно да се обърне внимание на влиянието на ЕРП-тата и на договорите за задължително изкупуване на електроенергия. „Без предоговаряне на тези неизгодни договори, трудно ще се овладее цената на тока", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай