Всички газови оръжия вече със сертификат

Запазваме всички тези възможности хората, които имат газови оръжия, да ги притежават

Всички газови оръжия вече със сертификат | StandartNews.com

Трябва да се гарантира, че притежателите на газови оръжия няма да могат да ги преработват, а и те вече ще бъдат със сертификат, стана ясно от изявление на народния представител от ПГ на ГЕРБ и член на вътрешната комисия Маноил Манев във връзка с промените в Закона за оръжията и боеприпасите, които парламентът гледа на второ четене.

„Запазваме всички тези възможности хората, които имат газови оръжия, да ги притежават. Всички газови оръжия ще бъдат вече със сертификат, който да гарантира, че не могат да бъдат преработвани за бойно оръжие или за изстрелване на каквито и да е елементи с тях“, каза Манев. По отношение на ловците, Манев увери, че всички оръжия запазват режима си, който притежават към момента. Манев отбеляза, че е отпаднало предложението при три административни нарушения да се отнема разрешителното за оръжие. „Това е една точка, която беше огромен дебат в обществото. Няма я вече“, обясни депутатът от ГЕРБ.

Манев заяви, че са отстранени проблемите, които са съществували за колекционерите на оръжия и организациите, правещи възстановки на исторически събития. „Създадохме процедура, по която ще могат законно да придобиват барута и всичко, което им е необходимо и да го отчитат по законов ред, така че да няма полузаконни или незаконни неща“, обясни той.

Манев уточни, че част от текстовете, които касаят административните мерки, влизат в сила с отложена дата, но другите влизат в сила по стандартна та процедура - в тридневен срок след обнародване на промените в „Държавен вестник“. „България е една от уникалните държави по отношение на оръжията. Никога в България оръжие, дори по времето на турското робство, не е било приоритет на богатите“, отбеляза Манев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай