Въртележки в ЦИК до новия началник

Така ще е до избора на председател

Въртележки в ЦИК до новия началник | StandartNews.com

До избора на нов шеф на ЦИК изборната комисия ще се управлява на ротация измежду тримата заместници. Това са решили членовете на ЦИК на едно от последните си заседания, след като на 3 септември Народното събрание гласува оставката на Стефка Стоева като председател на комисията.

Официално тя напусна поста по лични причини, но при излагането на мотивите пред колегите й, стана ясно, че това е заради

неуредиците около машинното гласуване и опита да се прехвърли цялата отговорност върху ЦИК. Така някой от тримата заместници трябваше да изпълнява функциите на представляващ комисията.

Но се оказа, че явно няма желаещи да поемат тази отговорност. Самата Стоева бе посочила преди гласуването на оставката й, това да бъде Таня Йосифова, която е от квотата на НФСБ в комисията. Тя обаче в момента е в планирана лятна отпуска. Така заседанието на 4 септември бе пред провал, тъй като се оказа, че няма кой да го води.

По предложение обаче на един от членовете на ЦИК комисията ще се ръководи на ротационен принцип от тримата заместници - Кристина Цанкова-Стефанова, която е от квотата на ГЕРБ, Таня Йосифова от патриотичната квота, и Силва Дюкенджиева от тази на БСП. Всеки от тях ще ръководи ЦИК по около 10 дни.

Първа ще е Кристина Стефанова, която ще е начело на комисията до 13 -ти септември, след това на нейно място ще застане Йосифова до 25-ти септември , а до 5 октомври – Дюкенджиева. Ротацията ще се запази докато НС стартира процедура и избере нов шеф начело на ЦИК.

новият шеф на ЦИК ще бъде избран само няколко дни преди частичните избори

на 27 септември, където в 24 кметства трябва да избират нов кмет. Става дума за малки населени места, като общата бройка на избирателите 38 175 души. Това по същество ще бъде първи вот у нас в условията на коронакриза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай