Хамид Хамид: Върховенството на закона е приоритет на либералите

Впечатляващ форум в Отава очерта заплахите пред демокрацията - краен популизъм, авторитаризъм и автократично управление

Хамид Хамид: Върховенството на закона е приоритет на либералите | StandartNews.com
  • Форумът на Либералният интернационал благодари на ДПС за конгреса миналата година
  • Токсичните форми на популизъм са във възход
  • Хилари Клинтън заяви, че нациите със сходни възгледи трябва да помогнат на Украйна
  • Искаме дълбока съдебна реформа, основана на промени в Конституцията, казва Хамид Хамид, зам.-председател на парламентарната група на ДПС и вицепрезидент на Либералния интернационал в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Хамид, миналия юни бяхте избран за вицепрезидент на Либералния интернационал на конгреса, който се проведе в София. Днес, година по-късно, се завръщате от Отава, която бе домакин на мащабен форум. Предизвикателствата, пред които светът се изправя буквално всеки ден, промениха ли посланията на либералите?

- Форумът, на който участвах в Отава наистина беше впечатляващ. Там се проведе заседание на Изпълнителния комитет на Либералния интернационал, а също така и Конгресът на либералната партия на Канада, която е един от основателите на Либералния интернационал. Знаете, че той е създаден още през далечната 1947 г. в Европа след края на Втората световна война. И ценностите му оттогава до днес са непроменени. Те са вградени в Оксфордския манифест от 1947 г., а после и актуализирани в Андорския манифест от 2017 г. Либералният интернационал е организация, предназначена да насърчава либералната демокрация. За нея приоритет са гарантирането на правата на човека и много важно, равенството между половете. Безспорен приоритет е и върховенството на закона като либерална ценност. Затова и основен фокус на форума бе жестокото нападение срещу Украйна и многобройните нарушения на правата на човека в целия свят, които заплашват световния мир и стабилност. И които водят след себе си огромен брой бежанци, които бягат от конфликти и потисничество.

- Кой е най-големият враг на либералните демокрации?

- В днешно време либерализмът е атакуван в много части на света. Токсичните форми на популизъм са във възход дори в либералните демокрации. Авторитаризмът, национализмът и автократичните управници са тези, които заплашват световния ред. А либералната демокрация и ценности все повече се оспорват от самоопределящата се политика на идентичността, която подхранва популизма.  Затова и ние твърдо вярваме, че е време либералите и демократичните прогресисти да се обединят в обща кауза.

По време на заседанието на ръководството на Либералния интернационал бе нееднократно подчертано, че ще дадем приоритет на развитието - със своите членуващи организации и филиали, както и с програми и услуги, за да се насърчат либералната демокрация и ценности във всички страни. Като, разбира се, акцентът ще е за тези държави, които са под заплаха от краен популизъм, авторитаризъм или автократично управление. Напредъкът по тази основна задача, поставена на форума в Отава, ще бъде обсъден и на следващия конгрес на Либералния интернационал.

Искам да отбележа и още нещо. На форума бяха изразени специални благодарности на ДПС за отлично организирания конгрес в София миналата година.

- Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща пред повече от 3 500 присъстващи на форума, че ще се яви отново на следващите избори. Какво каза още той в речта си?

- Негова реч беше посрещната с огромен интерес. Той припомни, че Канада е напреднала либералната демокрация, която искрено вярва и полага огромни и многостранни усилия за напредък на нашите общи ценности. Да не забравяме, че Канада прие милиони бежанци, бягащи от война и лишения. Тя е защитник на правата на човека и напредъка на световния мир. Този форум бе и първият конгрес на канадските либерали от 2018 г. насам и вероятно последният преди следващите избори. Затова и повечето изказвания бяха насочени към анализ на трудните и изтощителни последни години за света, включително и за Канада, както и за формулиране на новите задачи и предизвикателства пред партията им. В речта си той заяви, че канадците разчитат на либералната положителна визия за бъдещето, а популизмът, лозунгите и модните думи на Консервативната партия не са сериозни решения на сериозните предизвикателства, пред които сме изправени.

- Изказване направи и предишният премиер на Канада - легендата Жан Кретиен. Какви бяха посланията му?

- Бившият премиер на Канада Жан Кретиен, управлявал повече от 10 години, наистина е легенда. Неговата реч беше много емоционална. Той поведе либералите на разходка по алеята на спомените за наследствата, които либералните правителства са оставили като изброи сред тях законите за здравеопазване, официален език и контрол на оръжията. Получи най-големите и най-шумни овации за равенството между половете. Либералите, каза Кретиен, никога не трябва да губят социалната си съвест. Той увери присъстващите на форума, че ако се придържат към ценностите си, никога няма да сбъркат.

- Специален гост на форума бе бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън. Тя каза, че битката срещу Русия е битка, която целият свят не може да си позволи да загуби. За какво призова г-жа Клинтън?

- Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън участва заедно с канадския вицепремиер Кристия Фрийланд в широкообхватна дискусия, която силно се фокусира върху заплахите за демокрацията и правата на човека както в Канада, така и в САЩ. Тя заяви, че единственото решение е, че Украйна трябва да спечели, а това означава, че нациите със сходни възгледи трябва да помогнат с всичко възможно на Украйна. Тя каза също така, че неуспехът да се спре Русия сега също би бил катастрофален по отношение на отприщването на китайската агресия. Г-жа Клинтън донесе със себе си и предупреждение, че Канада няма да бъде имунизирана срещу опитите да се върне часовникът назад по отношение на правата на човека и по-специално на репродуктивните права, проблеми, които сега са на дневен ред и в Съединените щати.

Изказването на г-жа Фрийланд също бе знаково. Тя вдъхнови много жени да се включат в политиката, за да се чуе наистина гласът им. Това беше и основното й послание, което ще бъде запомнено от хилядите участващи във форума, включително и онлайн.

- Проведохте срещи и с Арт Егълтън, шефът на групата на либералите в парламента в Канада. Както и с още един знаков канадски политик, министър на иновациите  - Франсоа-Филип Шампанска. Какви са впечатленията ви?

- Арт Етълтън е и вицепрезидент на Либералния интернационал. Той бе и домакин на високия форум. Етълтън е изключително интересен събеседник, бивш кмет на Торонто и министър на отбраната на Канада. Франсоа-Филип Шампанска сега е министър на иновациите, науката и промишлеността, но преди това е бил и министър на външните работи. С тях говорихме за насърчаване на либералната демокрация и визия, както и за възможностите за сътрудничество. Тези теми имах възможност да обсъдя и с конгресмена от либералната партия в канадския парламент Леа Тейлър Рой. Бюрото на Либералния интернационал проведе среща и с Мелъни Джоли, външен министър на Канада.

- В края на форума бе връчена и традиционната награда на световните либерали за свобода. Кой е призьорът?

- Това е руският дисидент Владимир Кара-Мурза. 206-ото заседание на Изпълнителния комитет на Либералния интернационал му връчи наградата задочно. Той е журналистът, активист, политик, историк и режисьор, като в момента излежава присъда от 25 години в руски затвор. Наградата бе получена от съпругата му Евгения Кара-Мурза.

- Важно е в днешния политически свят да излезеш навън и да се увериш, че хората знаят какво си направил. Това заяви пред канадските либерали Хилари Клинтън. Това обаче важи не само за Америка и за Канада, но и за България, нали? В дните на голямото очакване на кабинет, кои от посланията на ДПС в предизборната кампания чуха политиците. И има ли шанс дневният ред на хората да стане дневен ред на кабинета?

- Разум, отговорност и диалог. Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел изрично подчерта, че ключовата й дума на срещите с партиите в парламента е диалог. Това ще доведе до нормалност в политиката - нещо, за което ДПС призовава от 2017 г. Голяма част от приоритетите, посочени от Габриел, са не само приоритети на ДПС. Но и в предизборната кампанията това бяха наши ангажименти към хората - да превърнем техния дневен ред в дневен ред на политиците.

- Съдебната реформа беше сред приоритетите, които ДПС пое като ангажимент в предизборната кампания. Но с едно условие. Да е истинска реформа, а не от типа стани - да седна. Последните събития около инцидента с колата на главния прокурор, с взаимните обвинения в  ръководството на прокуратурата изискват ли нов прочит на реформата?

- Ние искаме дълбока съдебна реформа. Тя може да бъде осъществена само с промени в Конституцията, както ни препоръчаха Венецианската комисия и нашите европейски партньори. Всички говорят за съдебна реформа, но само ДПС още през януари 2022 г. внесе проект за промени в Конституцията. С тях предложехме разделяне на ВСС на две колегии - прокурорска и съдийска, механизъм за контрол над главния прокурор. За съжаление, никой не ни обърна внимание. Но времето постави този въпрос на дневен ред. Видяхме, че дълбока съдебна реформа е приоритет и на Мария Габриел. Нашият председател Мустафа Карадайъ каза пред медиите, че има натрупано напрежение в обществото и този проблем трябва да бъде решен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай