Воюваме с шефа в трудов съд

Воюваме с шефа в трудов съд | StandartNews.com

София. Да се въведе трудов съд, който да урежда споровете между работници и собственици на предприятия. Около тази идея се обединиха кандидат-депутатите Светлана Ангелова (ГЕРБ), Драгомир Стойнев (БСП) и Хасан Адемов (ДПС). Политиците от трите най-големи партии постигнаха пълно съгласие и около идеята за ежегодно индексиране на пенсиите по "златното" швейцарското правило. Възнагражденията на възрастните хора ще се увеличават с оглед на инфлацията и промените в осигурителния доход.

"Стандарт" организира дискусия между ГЕРБ, БСП и ДПС по социалната политика. На Ангелова, Стойнев и Адемов бяха зададени серия въпроси от граждански сдружения, обществени организации и синдикати и бизнес за социалната политика на техните партии - осигуровки, пенсии, майчински, защита при безработица, трудови права и т.н.

Въпросите:

(Цвета Брестничка, асоциация "Родители")
1. Каква подкрепа за семействата предвиждате? През социалните помощи ли минава тя или през едно по-осезаемо семейно подоходно облагане?

2. Какъв процент от БВП за образование предвиждате, защото средно в Европа се отделят 5%, докато у нас е 3.11%?

(Елена Христова, сдружение "Настоящи и бъдещи майки")
3. Смятате ли, че трябва да има подоходен тест за получаване на месечни детски надбавки, или те трябва да се получават от всички деца в страната? Обмисляте ли повишаване на размера на детските надбавки и с колко?

(Димитър Кисимов, Българска асоциация на пенсионерите)
4. Гарантирате ли, че всяка година ще има индексация на пенсиите и по какъв механизъм ще бъде правена тя?

(Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика)
5. Ако влезете в парламента, ще подкрепите ли законопроект за трудов съд и какво мислите по тази тема?

6. Тревожи ли ви състоянието на условията на труд в българските предприятия и какви законодателни промени ще предприемете, за да ги подобрите?

Как държавата ще стимулира бизнеса да наема още хора и ще падне ли плоският данък - четете на 8 май в "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай