Военното министерство възстановява батальона във Враца

Военното министерство възстановява батальона във Враца | StandartNews.com

София. „С разформироването през 2012 г. на механизирания батальон в гр. Враца необосновано и прибързано бяха снети налични отбранителни способности преди да бъдат изградени нови. При анализиране на този акт не бе намерено нито едно убедително доказателство, налагащо закриването на формированието", това се посочва в отговор на министъра на отбраната Ангел Найденов по повод питане на народни представители Янаки Стоилов и Венцислав Лаков относно възстановяването на военното формирование в град Враца.

По инициатива на министъра на отбраната Ангел Найденов е стартирано преразглеждането на Плана за развитие на въоръжените сили. На две поредни заседания на Съвета по отбрана са били представени и обсъдени възможностите за възстановяването на механизирания батальон в град Враца, в резултат на което на 22. 07. 2013 г. е било взето окончателно решение.

„За необходимостта от възстановяване на военното формирование в гр. Враца има единно решение от страна на политическото и военното ръководство. Военното формирование ще има отговорност по трите мисии на Българската армия – национална отбрана, подготовка и участие в мисии и подпомагане на населението при бедствия и аварии", заявява министър Найденов.

Направена е оценка на състоянието на инфраструктурата в два войскови района в гр. Враца и са определени необходимите дейности за нейното привеждане в състояние, позволяващо настаняване и водене на подготовка от механизиран батальон. Изготвен е график за проектиране, ремонт и изграждане на необходимите съоръжения, определени са и етапи за възстановяване на военното формирование. Началото на процеса е определен да започне проектиране през 2013 година, като най-реалистичен срок за сформирането на батальона се очертава втората половина на 2014 г.

„Предвижда се за 1 година финансовите средствата за личен състав и текуща издръжка на военното формирование да са в рамките на 4 800 000 лева, а щатният състав от около 250 военнослужещи и цивилни служители да бъде за сметка на други военни формирования ", посочва още министър Найденов.

„Министерство на отбраната разчита и на изразената вече готовност от представителите на местната власт да подпомогнат изграждането на необходимата инфраструктура – пътища, канализация, водопровод и ел.захранване", се казва в заключение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай