Военният министър разкри какво няма да дадем на Украйна

Одобреното за даване обаче е в топ три на исканото от Украйна

Военният министър разкри какво няма да дадем на Украйна | StandartNews.com

Това, което даваме, не е нито C-300, нито самолети Миг-29 и Су-25, но одобреното е в топ три на исканото от Украйна. Това съобщи пред Нова телевизия военният министър Димитър Стоянов.

Произведено и налично е това, което даваме по списъка, изготвен от Министерство на отбраната.

Вчера предложението получи подкрепата на двете отговорни комисия - военната и външната, които проведоха съвместно заседание. Предстои ратификацията, може би днес, в пленарна зала, след което следва и указ на президента. Едва след това самата помощ ще бъде предоставена.

Продължаваме да охраняваме небето си с МиГ-29, посочи Димитър Стоянов. Подготвяме се и да приемем първите F-16, но това ще стане през 2025 г. Производството на един изтребител е дългосрочен процес и не може да се очаква по-рано да бъдат готови, обясни Димитър Стоянов. Той посочи, че дори и производителят да е готов по-рано, ние нямаме техническата готовност да ги приемем. Инфраструктурната подготовка на страната ни за F-16 е трябвало да завърши в края на 2022 г., а в момента ние сме още в начален етап, призна военният министър.

За това кога България може да очаква първите два самолета F-16, Стоянов потвърди, че това ще се случи през 2025 г. “Производство на първите два български самолета е започнало. Те ще бъдат произведени февруари месец 2024 г, но ще ни бъдат предоставени през 2025 г. Дори и да бъдат доставени по-рано, ние няма да бъдем готови с инфраструктурата, която беше неимоверно забавена. Още сме в начален етап”, обясни той. 

Военният министър направи и коментар на кадрите, показани от Sky News, според които сирийски мигрант е ранен от български граничар. “Това категорично не е българска територия”, заяви Стоянов. “Обикновено в патрула са военнослужещи и граничен полицай. Това, което чувам като изстрел не е ясно откъде идва, но не е от автомат “Калашников”. Представителите ни на границата са въоръжени с автомат “Калашников”, не с пистолети”, обясни той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай