Вълчев даде заден за джендърската анкета (ОБЗОР)

Моли Еврокомисията да махне графата "друго" от въпроса за пол

Вълчев даде заден за джендърската анкета (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Моли Еврокомисията да махне графата "друго" от въпроса за пол
  • В анкета за дигитални умения питат деца над 9 години от 900 наши училища какъв е полът им: момче, момиче, друго, предпочитам да не отговарям
  • БСП, ВОЛЯ и СДС зоват: Не на джендър идеологията в училище

Просветният министър Красимир Вълчев заяви, че България ще помоли Еврокомисията да премахне опцията „друго“ от графата, в която учениците трябва да посочват пола  си, когато решават задачи за дигитална компетентност. Това стана след скандала, който гръмна днес. Ученици над 9 години от 900 училища у нас трябва да попълват графа „пол“, в която има 4 варианта: момче,  момиче, друго и „предпочитам да не отговарям“. Най-скандалното е, че задължителната за попълване графа е електронна анкета на Европейската комисия, която оценява дигиталните умения на ученици и учители у нас. И не е ясно защо в нея изобщо присъства питане за пола на децата.

ВИЖ ОЩЕ: Векът на дигитално безполовите

Програмата SELFIE (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии) стартира у нас в края на миналата година и вече предизвика яростта на родители и учители.

ВИЖ ОЩЕ: Третият пол влезе в 900 училища

Вълчев: Допитването е еднакво за всички в ЕС

Според министъра тази графа е направена например за страни като Германия, където има деца, които трябва да посочат това по медицински причини. Но допитването съдържало въпроси, които са еднакви за всички държави, и нямало начин да бъде променено еднолично от България. То е качено на платформа на ЕК, която позволява на децата да измерят дигиталните си компетентности и да отбележат напредъка си. Анкетата е част от една по-голяма програма за дигитализация на образованието. Според Вълчев до момента 900 училища са попълнили анкетата, без да се оплачат от тази графа, а сигналът е подаден само от един родител.

„Министерството на образованието и науката не е участвало в разработването и одобряването на въпросите от анкетата. Този въпрос не можеше да бъде махнат. Не сме реагирали досега поради липса на сигнали“, допълни министърът. „Неведнъж съм казвал, че не подкрепям проповязването на джендър идеологията, но не можем да махнем въпроса. Той е един за всички страни и може да  го направи само ЕК по наша молба“, каза Вълчев.

С остри позиции срещу влизането на третия пол в училищата излязоха БСП, ВОЛЯ и СДС.

Нинова: Правителството не се е отказало от Истанбулската конвенция

Явно правителството на Борисов не се е отказало от Истанбулската конвенция и я провежда през МОН, обяви Корнелия Нинова във Видин. И се обърна към българските преподаватели: "Не го допускай, български учителю. Пазете децата!"

ВОЛЯ иска мерки срещу тайното навлизане на джендър идеологията в класните стани

Министерството на образованието и науката да вземе спешни мерки и да пресече нахлуването на джендър идеологията в българските училища. За това призова депутатът от ПГ „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ Елена Аксиева. „Ние от „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ сме категорично против подобни допитвания и не за първи път алармираме, че джендър идеологията тайно работи в класните стаи у нас", предължи Аксиева.

ВИЖ ОЩЕ: Воля настоява: Без джендър идеология в училищата

СДС с пет неудобни въпроса към Вълчев

ВИЖ ОЩЕ: И СДС скочи срещу третия пол в училищата


Пет неудобни въпроса към просветния министър Красимир Вълчев зададе и СДС в остра декларация по скандала. "Не се ли питате защо е нужно да се събира информация за сексуалната ориентация на подрастващите и за какво може да бъде използвана тя? Не Ви ли хрумвало, че в тази възраст децата могат да дадат всякакви отговори, за да се пошегуват, без да се замислят, че тази информация се обработва и използва за определени цели? Не се ли притеснявате, че това е пореден опит за прокарване на идеята, че третият пол е нещо нормално, след неуспеха на Истанбулската конвенция у нас?", питат от СДС и настояват за премахване на анкетата.

Еврокомисията: Не налагаме третия пол

Твърденията, че предлагайки инструмента SELFIE на училищата в България, Комисията “проповядва джендър идеология“ и се опитва да “наложи“ понятието „трети пол“, са неверни. Само държавите членки на ЕС са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции. Това обявиха накрая от българското представителството на Европейската комисия в съобщение до медиите.

„SELFIE е доброволен и анонимен инструмент в подкрепа на училищата при употребата на цифрови технологии за преподавана и обучение. Всички заинтересовани училища могат да се регистрират на платформата и да направят самооценката, и резултатите от SELFIE остават само за съответното училище и не се споделят другаде. SELFIE беше разработен в тясно сътрудничество с експерти по образованието и над 5000 училищни ръководители, учители и ученици. Първата версия на инструмента беше тествана в 650 училища в 14 държави“, заявяват от ЕК. Но така и не обясняват каква е връзката между дигиталните умелия и пола и кое налага в анкета за дигиталните умения децата на възраст над 9 години да попълват графата пол, в която са изброени 4 опции: момче, момиче, друго и предпочитам да не отговарям

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай