Воля настоява: Без джендър идеология в училищата

Министерството на образованието и науката да вземе спешни мерки и да пресече нахлуването на джендър идеологията в българските училища. За това призова депутатът от ПГ „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ Елена Аксиева...

Воля настоява: Без джендър идеология в училищата | StandartNews.com

Министерството на образованието и науката да вземе спешни мерки и да пресече нахлуването на джендър идеологията в българските училища. За това призова депутатът от ПГ „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ Елена Аксиева. Поводът е поредната анкета сред учениците, в която ги кара да си определят пола. Децата и учителите им трябва да попълнят въпрос затова какви са, като възможните отговори са четири: „момиче“, „момче“, „друго“ или „предпочитам да не казвам“.

„Ние от „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ сме категорично против подобни допитвания и не за първи път алармираме, че джендър идеологията тайно работи в класните стаи у нас. България не прие Истанбулската конвенция, в която се пропагандираше т.нар. „трети пол“.  Настояваме МОН да се съобрази с това и да вземе необходимите мерки, за да защити българските деца, техните родители и учители“, заяви още Аксиева, член на парламентарната образователна комисия.

Сигналът за  скандалното допитване дойде през медиите от директора на столичното 31 СУЧЕМ Надежда Николчева. Става въпрос за електронната анкета на Европейската комисия, която оценява дигиталните умения на ученици и учители. Програмата SELFIE (Самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии) е стартирала в края на миналата година у нас. „Категорично не приемам публичните обяснения на министър Вълчев, че програмата е разработена от Европейската комисия и еднаква за всички в ЕС, както и че МОН дори не са направили превода. Опасно е, че вече е изпратена на 900 учебни заведения в България. Ако МОН работи отговорно няма да тиражира механично всичко, което се изпраща от Брюксел без да зачита българските ценности и настроения в обществото“, категорична е Елена Аксиева. От ВОЛЯ смятат, че този пример е още едно доказателство за необходимостта от спешни реформи в политиките на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай