Вигенин ще търси решение за тракийските бежанци

Вигенин ще търси решение за тракийските бежанци | StandartNews.com

София. "Едно от първите неща, които ще направя е да изясня защо ръководя едно от многото министерства със сериозен дефицит в бюджета си", каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред бТВ.

"Изпитвал съм неудобство от някои сцени в българския парламент, особено когато става дума за важни проблеми", призна Вигенин. "Поели сме европейски ангажименти, които трябва да спазваме. Не можем да замазваме проблемите на обществото ни."

"Ролята на Атака в съставянето на правителство е преувеличавана, нито един от хората в тази парламентарна група не ни е подкрепил", смята външният министър. Според него, с жеста си да се регистрира Волен Сидеров е върнал България в процеса на нормализация. "Другият вариант беше отново избори. Ако това не се беше случило страната се изправя отново пред спиралата на нови избори, нова кампания и ново харчене на пари", уточни Кристиан Вигенин.

"Една от първата ни работа в министерството през следващите дни ще е да разгледаме задълженията на турската държава и договора с България във връзка с тракийските бежанци", каза още първият ни дипломат.

"Ще стъпим на международното право в нашите отношения със съседната ни държава, има доверие между нас и ще търсим решение на този въпрос", каза още Вигенин.

По темата за протестите в Турция, Вигенин бе категоричен, че не можем да се месим във вътрешните работи на съседите, но следим дали няма да има проблеми с арестувани или ранени български граждани. Засега няма такава информация, завърши той.

"Не съм говорил за реабилитация на дипломатите, работили за службите. Но е редно, вместо да ги държим бездейно на бюро в министерството, да използваме техния потенциал и знания, не че ще ги предлагам за посланици", смята Вигенин. След като има решение на съда по този въпрос, бих искал да затворим тази тема веднъж завинаги.

По повод „усещането за завършване на проекта Белене", изразено преди дни от премиера Пламен Орешарски, Вигенин заяви, че предстои нов анализ за централата, в който в предвид ще се вземе и милиардния дълг към Русия. "Ще има координация с икономическото министерство относно енергийните проекти, които са стратегически, както за икономиката, така и за външната политика", добави той.

Вигенин коментира изказването на еврокомисаря Йотингер, че България е неуправляема и по мнението му той е трябвало да се извини. „България е управляема държава, все пак преминахме през протести, оставки и предсрочни избори и вече имаме правителство. Комисарите да внимават повече какво говорят", смята външният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай