Вигенин: Референдумът в Крим може да засегне и България

Каквито и да бъдат санкциите върху Русия, те неизбежно ще ни засегнат, каза още министърът

Вигенин: Референдумът в Крим може да засегне и  България | StandartNews.com

София. Навлизаме в една трудна фаза оттук-нататък, която потенциално може да засегне по-силно България, а именно референдума, който се провежда в неделя, в автономна република Крим, възможността, в резултат на този референдум, да има ескалация на напрежението – нещо, което е един негативен, но възможен сценарий. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който бе изслушан в Комисията по външна политика в парламента. Той коментира тежката ситуация в Украйна.

 

"Фактът, че към този момент все още няма съгласие за създаване на международна група, която да събере на една маса представителите на Русия и на Украйна, за да се търсят правно издържани решения на ситуацията в момента там", продължи министърът.

 

„Най-важното – фактът, че към този момент няма такива стъпки, води към преминаване към следваща фаза на мерките или санкциите, които Европейският съюз предвиди след заседанието на Европейския съвет на 6 март. Първата фаза беше прекратяване на преговорите по споразумението за либерализация на визовия режим и прекратяване на преговорите по ново споразумение – основните елементи в него са търговски, но не само", каза още Вигенин.

 

„Следващата фаза, която беше очертана от държавните и правителствени ръководители, е за замразяването на банкови сметки и забрана за пътуване в Европейския съюз, т.е. забрана за издаване на визи. Започнали са експертните разговори по този въпрос. Той ще бъде коментиран на Съвета на министрите в понеделник. Към този момент, няма взето решение как ще се случи това, дали обхватът ще бъде само за личности от автономна република Крим, или те ще се разпространят и върху руски представители", обясни министърът.

 

Посещението на министъра в Украйна

Инициативата за посещението ми в Украйна е моя, но тя е съгласувана с министър-председателя, категоричен бе Кристиан Вигенин.„Посещенията на външния министър не са въпроси, които подлежат на правителствено решение. Те се правят по инициатива или по покана. Разбира се, те винаги са съгласувани с министър-председателя. Тук не става въпрос кой кого е изпратил. Инициативата е моя, но тя е съгласувана с министър-председателя. Аз преценявам това посещение като важно, полезно, то показа активната позиция на България", коментира още той.

 

Позицията на страната за кризата в Украйна

Вигенин уточни, че този петък ще може да отговаря на актуални въпроси за Украйна по време на парламентарния контрол и кабинетът ще координира внимателно позицията си. След това ще има среща с президента Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски. "Ще координираме нашата позиция и с председателя на Народното събрание и в режим на по-активен диалог да се опитаме така да формираме нашата позиция, че да минимизираме негативните ефекти върху България", посочи министър Вигенин", каза още той.

 

Евентуални санкции за Русия

"Каквито и да бъдат санкциите върху Русия, те неизбежно ще ни засегнат. Това каза още министърът на изслушване в Комисията по външна политика. И уточни, че възможните ефекти за страната ни зависят от евентуалните санкции. И продължи с думите: "Каквито и да бъдат тези санкции върху Русия, те неизбежно ще ни засегнат, така че трябва да имаме предвид това".

 

„Ако говорим за ефекта на европейските санкции върху Русия за България, това лесно може да бъде изчислено и бихме могли да поискаме съответните компенсации. Това, което е неизвестно обаче, е какъв би бил евентуален руски отговор на такива санкции. Тази неизвестност дава сериозни поводи за притеснение от наша страна", посочи още външният ни министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай