Вигенин очаква успокояване на протестите

Вигенин очаква успокояване на протестите | StandartNews.com

София. Гражданите трябва да осъзнаят, че страната има нужда от стабилност и от решаване на натрупаните проблеми, коментира пред БНТ външният министър Кристиян Вигенин. Според него ситуацията е напрегната, но е време да се тръгне към успокояване и протестите да се насочат в по-позитивна посока. Вигенин отбеляза, че работи с четиригодишен хоризонт.

„Гражданите са тези, които трябва да осъзнаят, че страната има нужда от стабилност, има нужда от решаване на проблеми. Време е протестите да се насочват към по-позитивна посока, към конкретни искания за конкретни политики, а не просто за оставка", коментира външният министър.

По думите му всяка страна минава през подобни ситуации и вече сме виждали как в една страна има протести, а после нещата продължават нормално.

„Ние добре разбираме, че ситуацията е напрегната, в някаква степен и тревожна. Но доколкото можем да реагираме и правителството, и парламентът се опитват да отговорят. Най-важното е според мен да тръгнем към едно успокояване на нещата. Драмите трябва да отстъпят на една политическа отговорност. Мисля че едномесечният отчет на премиера е най-впечатляващ за последните 24 години, ако изобщо някой досега е правил отчет в първия месец от управлението", каза още Вигенин.

Според него грешката за ДАНС скоро ще бъде поправена с избора на нов председател, а по другите въпроси правителството реагира бързо. Както и други негови колеги Вигенин посочи, че ГЕРБ трябва да се върне в парламента като основна опозиционна сила, защото е важно Народното събрание да продължи да работи.

„Храмът на демокрацията е парламента и политическите битки се водят в парламента", каза още той. Въпреки че можело да има критики към Атака, според Вигенин е факт, че те са заявили „много ясна политическа линия", че хората са ги избрали да работят и затова те са в парламента.

„Ако няма начин, парламентът ще си тръгне по-рано, но не по този начин и не с опити за бламиране", добави Вигенин.

По повод обсъжданията за обявяване на Хизбулла за терористична организация от Европейския съюз външният министър съобщи, че България настоява такова решение да не бъде взимано само въз основа на резулататите от разследването на атентата в Сарафово. Има и други случаи, които трябва да бъдат взети под внимание, каза Вигенин. Освен това трябва да се вземат под внимание и всички заплахи, които могат да възникнат след такова решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай