Вигенин: Кабинетът „Близнашки“ действа като кабинет на ГЕРБ

Вигенин: Кабинетът „Близнашки“ действа като кабинет на ГЕРБ | StandartNews.com

София. „Служебното правителство на Георги Близнашки е на президента Плевнелиев и действа като кабинет на ГЕРБ", заяви кандидатът от КП „БСП лява България" Кристиан Вигенин пред ТВ7.

Според него президентът винаги е работил в полза на ГЕРБ и е назначил това служебно правителство с поръчението да подготви почвата за влизане на Бойко Борисов отново във властта. По думите на бившия вътрешен министър направените уволнения и назначения от страна на служебното правителство ясно показват, че се прокарват кадри на ГЕРБ и това е целенасочена помощ за партията на Борисов.

Според Кристиан Вигенин в момента не е необходима актуализация на бюджета. Той заяви, че аргументите на служебното правителство по-скоро подкрепят твърденията на ГЕРБ за колапс в държавата, а това далеч не е вярно.

Относно случващото се в Украйна, Кристиан Вигенин посочи, че служебното правителство е нарушило баланса в дискусията, който кабинетът „Орешарски" е запазил по темата. Според левия кандидат за депутат стратегията "Визия 2020" на служебния военен министър Велизар Шаламанов е прибързана и погрешна. Вигенин каза, че конфликтът в Източна Украйна може да се разреши само и единствено чрез диалог. „Политиката на санкции и контрасанкции не е полезна за никого", заяви още той и допълни, че за излизането от кризата с преговори трябва да се ангажират едновременно Европейският съюз и Русия.

Кристиан Вигенин изрази мнение, че след парламентарните избори на 5 октомври е възможно ГЕРБ да бъдат доста изненадани от резултатите. Според него партията на Бойко Борисов не предлага нищо ново – нито нови кандидати, нито някаква иновативна визия за управление. Вигенин предупреди, че ако ГЕРБ вземе властта, логичното развитие след това е хората отново да излязат по улиците и да се стигне до предсрочни избори.

Бившият външен министър каза, че в Благоевградския регион, където той е водач на партийната листа на коалиция „БСП лява България", съвместното управление на БСП и ДПС се е отразило по-тежко на партията и се е създало вътрешно напрежение. Вигенин посочи обаче, че БСП си е извадила поуките и заключенията от този факт и за в бъдеще ще има споразумения с ясни принципи и механизми с евентуални партньори.

Кандидатът за депутат посочи, че преференциалният вот не е риск за БСП, а възможност за повече гласове. Той каза още, че хората са оценили направеното от кабинета „Орешарски" и сега са мотивирани да гласуват за БСП, като единствената партия, разбираща болките им. „Поемаме този кръст да върнем доверието на хората в политиката", заяви Кристиан Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай