Вигенин: България приветства активния диалог Мароко-ЕС

Вигенин: България приветства активния диалог Мароко-ЕС | StandartNews.com

Мароко. България е готова да предостави своя опит от над 20 години демократичен преход. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин на срещата си с министър-председателя на Кралство Мароко Абделилах Бенкиран. Тя е в рамките на първо посещение на нашия дипломат на най-високо ниво от 2005 година насам, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

 

Вигенин призова за насърчаване на политическия диалог между двете страни и за увеличаване на визитите на официални марокански представители в България.

 

„България приветства активния диалог Мароко-ЕС и подкрепя преминаването му от напреднал статут към „стратегическо партньорство", което ще стимулира допълнително и двустранното ни сътрудничество", обясни още министърът.

 

През тази година за първи път марокански фирми ще участват в Международния панаир в Пловдив, каза от своя страна министър-председателят Абделилах Бенкиран. И допълни, че е необходимо разширяване и диверсифициране на търговско-икономическите връзки, което да доведе и до конкретни резултати като увеличаване на стокообмена и участие на компании от двете страни в съвместни бизнес форуми и изложения и реализиране на общи проекти.

 

Същата позиция беше застъпена и по време на срещите на българския външен министър с председателя на Камарата на съветниците Мохамед Шейх Биадиллах и с председателя на Съвета по икономически, социални и екологични въпроси Низар Барака, пишат още от пресцентъра на министерството.

 

Обучение на кадри от мароканската администрация в България, включително и със средства от фондовете на ЕС, идентифициране на сфери, в които и двете страни биха могли да имат ползотворно сътрудничество с цел повишаване на тяхната конкурентоспособност, са част от въпросите, които Кристиан Вигенин е обсъдил с Низар Барака.

 

По време на еднодневната си визита българският външен министър ще се срещне и с мароканския си колега Салахеддин Мезуар, със съветника на краля по външна политика и бивш външен министър Тайеб Фаси Фихри. Вигенин ще изнесе и лекция пред Мароканската дипломатическа академия на тема „Ролята на България за европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа", обясниха още от пресцентъра на министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай