Вигенин разкри как вотът на недоверие може да се провали

Вотът на недоверие не е предрешен, защото там има по-различен залог, смята той

Вигенин разкри как вотът на недоверие може да се провали | StandartNews.com

Напрежение в парламента има, но вотът на недоверие не е предрешен, защото там има по-различен залог. Може би до сряда, когато ще се гласува, ще настъпи успокояване на ситуацията, прогнозира пред Нова телевизия заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП.

"Нищо в пленарната зала не се е решило с физическа сила, въпрос на гласове и политическа воля. Има мнозинство, което в негативен смисъл е в състояние да събере достатъчно гласове, за да отстрани председателя на Народното събрание. Тези партии очевидно имат съвпадащи интереси", констатира социалистът.

"Не виждам причина колегите да се отцепват от "Има такъв народ", могат да не подкрепят вота на недоверие. Да се опитат да се върнат на платформата, на която бяха избрани. В рамките на седмица-две те предадоха своите избиратели", каза Вигенин.

Според него сигурно ще има нужда от персонални промени в правителството.

Според него БСП няма да се бърка в избора на евентуален нов премиер. "Основна задача на "Продължаваме промяната" е да осигури мнозинство, не е наша задача. Към тях са и критиките, ние заставаме твърдо за тях. Възразявам да се говори, че едни депутати може да бъдат пазарувани", коментира Кристиан Вигенин.

Радев може да подкрепи правителството в по-голяма степен, смята той.

Подкрепилите ГЕРБ не постъпват логично, смята червеният депутат. "Не мога да си представя какво равнище на политическа хигиена биха имали гласувалите за сваляне на правителство по предложение на ГЕРБ", обясни Вигенин.

"Властта има проблем с подкрепата след оттеглянето на "Има такъв народ", но той може да бъде решен", подчерта зам.-шефът на парламента. Допълни, че ако има начин недоволството на "Има такъв народ" да бъде преодоляно и те да се върнат в коалицията, той би го подкрепил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай