Вигенин отсече за Северна Македония. Остава ли ветото?

Зам.-шефът на НС каза разпада ли се коалицията

Вигенин отсече за Северна Македония. Остава ли ветото? | StandartNews.com

"Темата за Северна Македония се превърна в обект на политически злоупотреби от всякакъв характер. Има стратегическо решение за България, трябва да се търсят възможните решения, а не да се трупат политически дивиденти. Нашата задача като държава не е да държим ветото, да спираме РСМ, а да реализираме целите си - правата на българите в Република Северна Македония, общата история, езика на омразата. Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ", заяви в "Денят започва" по БНТ Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание.

По думите му и двете държави имат ограничено културно и дипломатическо присъствие. Кристиан Вигенин коментира и състоянието на коалицията и върви ли страната към нови предсрочни избори.

    "Доста често не БСП, а някой от другите коалиционни партньори занимава обществеността с дребнави въпроси, това създава усещането, че коалицията е нестабилна, че всеки момент ще се разпадне. Работим доста активно. Коалицията е сложна и трудна, но се научи да работи. Вероятно "Има такъв народ" са останали особено засегнати за управителя на БНБ. Няма как една партия да направи каквото си иска, няма как дори и най-голямата партия да вземе решение без останалите в коалицията. Каквото сме се разбрали досега по важните въпроси - това се е случило", подчерта Кристиан Вигенин.

Той определи перспективата за коалицията като позитивна. Кристиан Вигенин подчерта, че нови избори са последното, което ни трябва в момента.   "Не трябва да задълбаваме в темите, които ни разделят, а да търсим баланса, тази коалиция има общи ценности", коментира Кристиан Вигенин.

Според него въпросът за оказването за помощ за Украйна трябва да се зададе към правителството. "На мен не ми е известно към днешна дата да е пристигнала военна техника за ремонт", каза още Кристиан Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай