Неделя,

Вигенин отсече за Северна Македония. Остава ли ветото?

От: СТАНДАРТ -
7518
Вигенин отсече за Северна Македония. Остава ли ветото?
A
A
A

"Темата за Северна Македония се превърна в обект на политически злоупотреби от всякакъв характер. Има стратегическо решение за България, трябва да се търсят възможните решения, а не да се трупат политически дивиденти. Нашата задача като държава не е да държим ветото, да спираме РСМ, а да реализираме целите си - правата на българите в Република Северна Македония, общата история, езика на омразата. Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ", заяви в "Денят започва" по БНТ Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание.

По думите му и двете държави имат ограничено културно и дипломатическо присъствие. Кристиан Вигенин коментира и състоянието на коалицията и върви ли страната към нови предсрочни избори.

    "Доста често не БСП, а някой от другите коалиционни партньори занимава обществеността с дребнави въпроси, това създава усещането, че коалицията е нестабилна, че всеки момент ще се разпадне. Работим доста активно. Коалицията е сложна и трудна, но се научи да работи. Вероятно "Има такъв народ" са останали особено засегнати за управителя на БНБ. Няма как една партия да направи каквото си иска, няма как дори и най-голямата партия да вземе решение без останалите в коалицията. Каквото сме се разбрали досега по важните въпроси - това се е случило", подчерта Кристиан Вигенин.

Той определи перспективата за коалицията като позитивна. Кристиан Вигенин подчерта, че нови избори са последното, което ни трябва в момента.   "Не трябва да задълбаваме в темите, които ни разделят, а да търсим баланса, тази коалиция има общи ценности", коментира Кристиан Вигенин.

Според него въпросът за оказването за помощ за Украйна трябва да се зададе към правителството. "На мен не ми е известно към днешна дата да е пристигнала военна техника за ремонт", каза още Кристиан Вигенин.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички