Вебер: Влизането на България в Шенген няма да стане в кратки срокове

Вебер: Влизането на България в Шенген няма да стане в кратки срокове | StandartNews.com

Борисов реагира силно след решението на Русия да спре проекта "Южен поток", смята председателят на групата на ЕНП

Председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер се срещна с представители на Младежката организация на ПП ГЕРБ, които са на работно посещение в Брюксел по покана на евродепутата Ева Паунова.

Според Манфред Вебер влизането на България в Шенген няма да стане в кратки срокове, а е въпрос на средносрочна и дългосрочна работа. Той бе категоричен, че по времето на мандата на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи на България се е увеличило доверието на редица европейски столици във възможността на България да контролира границите си. "Сега обаче, след година и половина нестабилно управление, липсва такова доверие", заяви Вебер. Той посочи, че като крачка в тази насока България трябва да инвестира в сигурността си.

„Българите трябва да осъзнаете, че вече не сте новите в Европейския съюз, най-новият член сега е Хърватия. Трябва да имате самочувствието, че сте партньор в ЕС и че заслужавате уважение като такъв. Това означава, че имате отговорността да помагате на други държави", коментира Вебер. Във връзка с другата актуална за България тема – Южен поток – председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент коментира, че има голям проблем с доверието в Русия. „Искаме да седнем на масата и да разговаряме по проблемните теми, но това има смисъл единствено в обстановка на доверие, а в момента липсва доверие в Русия", отбеляза още Манфред Вебер пред младежите от ГЕРБ.

Вебер определи като лъжа и руска пропаганда твърденията на Русия, че България ще има нереализирани приходи в размер на 400 млн. евро годишно, ако не се построи "Южен поток". Според него, проектът не е добра инвестиция, тъй като стойността му се е покачила много, а той не би бил ефикасен. "България трябва да работи за истинска диверсификация, такава, която сменя и източника на газ", заяви Вебер и даде пример с дейността на САЩ по извличане на шистов газ.

Той определи като силна реакцията на премиера Бойко Борисов след решението на Русия да спре проекта "Южен поток" и допълни, че трябва да се уважават европейските закони. „В ЕНП евродепутатите мислят за общата европейска идея, а после за страната, от която идват. Никъде, нито в България, нито в Европа, не може да стигнеш далеч, ако не мислиш като част от отбор", подчерта Вебер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай