Съдбовен ден за ПП-ДБ, съобщават най-важния си план

Ще участват и представители на инициативата  "Правосъдие за всеки"

Съдбовен ден за ПП-ДБ, съобщават най-важния си план | StandartNews.com

"Продължаваме Промяната-Демократична България" ще представи днес проекта си за конституционни промени.

Преди дни председателят на инициативата  "Правосъдие за всеки" Велислав Величков се срещна в парламента с Кирил Петков и Христо Иванов и обяви, че коалицията ще внесе свой отделен проект за промени в основния закон.

Сред идеите са  разделяне на ВСС на два органа, както и ревизия на института на главния прокурор. Според предложенията някои функции на главния прокурор ще бъдат запазени, но се очаква да бъдат премахнати надзорът за законност и методическото ръководство.

Реформата във ВСС е свързана и с обособяване на два съвета – прокурорски и съдийски. От ПП-ДБ вече са заявявали, че ще искат двата съвета да са с различно разпределение на професионална и парламентарна квота. Идеята е в парламентарната квота да има хора, които не са съдии или прокурори, а с други юридически професии. Целта  е да се осъществява контрол, не само парламентарен, но и обществен, върху работата на професионалните квоти.

Съгласно Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента. Предложението се разглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай