Василева: Очакваме МС да одобри ОП "Околна среда"

Василева: Очакваме МС да одобри ОП "Околна среда" | StandartNews.com

Очакваме одобрение на ОП "Околна среда" 2014-2020 г. на МС утре, след което ще изпратим програмата за одобрение от ЕК. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на Четвърта годишна водна конференция "Механизми за финансиране на ВиК сектора".

Финансирането по програмата е насочено основно към инвестиции във ВиК сектора. 2, 3 млрд. лв. са предназначени по оперативната програма за ВиК сектора. Осъществяване на реформата на ВиК сектора трябва да се реализира до края на 2016 г. Именно и това е едно от условията по ОП "Околна среда", каза Василева, цитирана от БГНЕС.

"Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите е част от целия воден сектор. Интегрираното управление на водите е стратегически приоритет на МОСВ, свързан с по-добро качество на живот на гражданите, развитието на икономиката и национална сигурност с оглед въздействието на климата", обясни министърът.

Съвременната политика по опазване на околна среда и води е хоризонтална, изтъкна Василева. "Това често изисква да се прави всекидневен избор от екологосъобразни решения, които и да са икономически устойчиви", добави тя и уточни, че в НС се обсъждат промени в Закона за водите на принципа замърсителят плаща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай