Въпросите, на които Борислав Белазелков дължи отговори

Цялото общество чака обясненията на кандидата за КС

Въпросите, на които Борислав Белазелков дължи отговори | StandartNews.com

В четвъртък в ресорната комисия предстои изслушването на тримата кандидати за двете места от квотата на парламента в Конституционния съд – Десислава Атанасова – кандидат на ГЕРБ-СДС, Цвета Рангелова – кандидат на „Възраждане“ и Борислав Белазелков – кандидат на ПП-ДБ.

ВИЖ ОЩЕ: Издигането на кандидати за КС не е само въпрос на чест

Според т.3, Раздел II от Процедурните правила, кандидатите могат да отговарят на въпроси, поставени от публичния сектор.

Няколко казионни неправителствени организации, свързани с ПП-ДБ, представиха в публичното пространство въпроси, привидно към всички кандидати, но в действителност насочени към Атанасова и Рангелова. В същото време през последните дни в медиите бяха изнесени редица факти, свързани с биографията на Белазелков.

Публикациите дават основание за редица въпроси, отговорите на които имат отношение към интегритета на пенсионирания съдия от ВКС. Важно е Борислав Белазелков да отговори на поставените въпроси, с оглед на това, че в следващите 7 години може да е част от една от най-важните институции в Република България – пазител на Конституцията.  

Практика на КС:  

Подкрепяте ли тезата, че е нужно преразглеждане на решения по дела, взети от предходни състави на Конституционния съд? 

Какво е отношението ви като бивш върховен съдия по отношение решението на КС от 2018 г., с което не бе допуснато ратифицирането от България на т.нар. „Истанбулска конвенция“, следва ли то да бъде преразгледано? 

Знаете ли защо ВКС не излезе с общо становище по отношение на делото пред КС за „Истанбулската конвенция“? 

Следва ли общественият интерес да е водещ пред защита правата на отделни граждани, особено по дела, свързани с половата идентичност? 

Смятате ли за удачно натоварването на КС с разглеждането на дела по индивидуални жалби на отделни граждани и как евентуално такава фундаментална промяна би се отразило на практиката и функционирането на органа? 

Независимост и принципи: 

Г-н Белазелков, в последните две години сте консултант на свободна практика. По какъв начин се стигна до обсъждането на кандидатурата ви от ръководствата на политическите партии, част от коалицията ПП-ДБ? Имал ли сте професионални ангажименти в изминалите две години с представители на партиите, които са ви номинирали? Кой ви потърси, с кого проведохте разговор, вероятно е било с политик?  

Как ще отстоявате своята независимост, след като сте номиниран повторно за конституционен съдия, този път от политически сили? С оглед на това, че повторното ви явяване като кандидат става близо десет години след като не сте получил одобрението на Общите събрания на ВКС и ВАС. 

Смятате ли за редно действащ магистрат, в т.ч. председател на Върховния съд, да участва в политиката, като се кандидатира за президент, след което отново да се върнена поста, който заема в съдебната власт. Доколко, според вас, това дава негативно отражение върху независимостта на съда? 

 В свое интервю, дадено през 2015 г., одобрявате упражняването на натиск върху независими регулатори и държавни органи. В този смисъл, бихте ли одобрил, ако спрямо вас като конституционен съдия бъде упражнен натиск и как ще гарантирате, че в такава ситуация ще отстоявате своята независимост.  

Етика и морал: 

Уважаеми г-н Белазелков, бихте ли разяснил – по какъв начин (с чие решение) встъпихте в длъжност съдия при Софийски районен съд през 1986 г.? Бил ли сте член на БКП до 10 ноември 1989 г. Ако да, защо това не е посочено в биографичната справка, публикувана на интернет-страницата на парламента.   

Как се отнасяте към декларираното от част от народните представители, които са издигнали и подкрепят кандидатурата ви, че сред най-големите проблеми пред българското правосъдие е липсата на лустрация в началото на 90-те години на миналия век.  

Представлява ли нарушение на интегритета и съдийската независимост участието ви в обучение на кандидати за нотариуси през 2015 г. във връзка с обявен от Министерство на правосъдието конкурс за назначаване на нови нотариуси. Горното във връзка с публично достъпната информация, че по същото време сте председател на ССБ, а заместник-министър на правосъдието и пряко отговорен за организацията на конкурса е Петко Петков, по това време заместник-председател на ССБ.   

Какви бяха мотивите ви да подкрепите магистратите, които допуснаха условно предсрочно освобождаване на осъден за убийство чуждестранен гражданин? Наясно ли сте, че и до днес въпросното лице, което отдавна е напуснало страната, не е заплатило присъденото от съда обезщетение на роднините на жертвата. Дали подкрепата ви за съдебния състав не е продиктувана от общото ви участие в ръководните органи на ССБ? 

 Професионална експертиза:

Г-н Белазелков, имате ли съдебни решения, които смятате за недотам удачни във вашата практика? Кое, според вас, налага ВКС да образува Тълкувателно дело през 2023 г., във връзка с предходно тълкувателно решение от 2021 г., по което сте бил съдия-докладчик.  

Как ще отговорите на упреците, споделяни в юридическите среди, че с част от съдебната ви практика сте допринесъл за защита интересите на кредиторите за сметка на длъжниците?  

Отстояване на принципи: 

В интервю от 28 януари 2015 г. казвате по адрес на бившия вече председател на ВКСЛозан Панов, цитирам: „Той се изживява малко като дялан камък“ и уточнявате, че ви „смущава“ мотивацията му да е кандидат за председател, дори уточнявате, че не знаете какви всъщност са мотивите на Панов. Шест години и половина по-късно, като председателстващ Съдийска колегия на ВСС, съдия Панов ви предлага за орден „Стара планина“. Вие не сте се отказал от този орден. Смятате ли за морално да приемете номинация за най-високия държавна награда от председателя на ВКС, за когото сте изразил негативно мнение при кандидатирането му.   

Г-н Белазелков, в същото интервю, публикувано в навечерието на избора на Лозан Панов за председател на ВКС от тогавашния ВСС, отправяте остри критики към мотивировката на магистрата да участва в процедурата. Няма и година по-късно, заставате рамо до рамо със съдия Панов, вече като председател на ВКС, на политически протест пред Съдебната палата. Кое промени коренно отношението ви към Лозан Панов, само за 9-10 месеца?  И не смятате ли, че политическите изказвания не влияят негативно на съдебната независимост? 

Има ли връзка факта, че не подкрепяте издигането на Лозан Панов за председател на ВКС с оглед на това, че по същото време сте председател на УС на ССБ, а преди това девет години сте бил изпълнителен секретар на магистратската организация?  

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Христо
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи