Валерия Велева посочи двама победители на вота и големия губещ

Тя е на мнение, че във всеки вот има възможност да се състави правителство

Валерия Велева посочи двама победители на вота и големия губещ | StandartNews.com

Журналистът Валерия Велева посочи големия победител на тези избори в надграждане на електорални гласове - "Възраждане", които към своя резултат прибавят 102 хиляди гласа.

По думите ѝ големият губещ са ПП-ДБ, които се разделят със 74 000 свои избиратели.

"Другият победител е ИТН, който отново се завърна изненадващо. И ако мащабно анализираме този вот, всички други като че ли, с малки изключения, повтарят резултатите си от предишните избори. Изглежда, че цялото упражнение беше, за да влезе отново Слави Трифонов в парламента на мястото на "Български възход", които бяха в предишния парламент. Присъствието на ИТН ще направи парламента доста сложен, защото ние вече имаме опит с тяхното присъствие там. Знаем какви изпълнения правят", каза още Велева пред Bulgaria ON AIR.

ВИЖ ОЩЕ: Социолог отсече: Ситуация на парадокси

Велева е на мнение, че във всеки вот има възможност да се състави правителство.

"Въпросът е как ще бъде разчетен този вот, много е сложна ситуацията. Трудно ще бъде съставянето на правителство, но не е невъзможно. Има няколко конфигурации. Първата е между двете големи партии, която съставя едно стабилно мнозинство от около 140 депутати. Но доколко е възможна, след като електоратите на тези две партии се мразят, те се самоизключват. По време на цялата кампания лидерите водиха личностна битка помежду си", добави журналистът.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ-СДС е първа, но Борисов мълчи. Защо е недоволен?

Според нея Борисов през цялото време е подавал ръка на ПП-ДБ с оглед на това да се състави правителство.

"ПП-ДБ говорят за правителство на малцинството. Оттук нататък вътре в тях има противоречия - дали да бъде правителство на малцинството, съставено от политически фигури, както искат от "Продължаваме промяната", или да бъде съставено от експерти, за което говори Христо Иванов. Най-нормалната и най-стабилната коалиция изглежда невъзможна. Остава другата коалиция - т.нар. "хартиена". Лидерите трябва да намерят пътя, по който ще направят правителство. Сигурна съм, че ще има такова, но не мога да ви кажа конфигурацията", каза още Валерия Велева, като подчерта, че ако има следващи избори, гласовете за "Възраждане" ще бъдат още повече.

ВИЖ ОЩЕ: Всичко вече е ясно! 10 факта за новото 49-то Народно събрание

Велева смята, че ако Асен Василев и Кирил Петков стъпят с крачка назад, по-лесно ще се състави правителство: "Борисов им дава пример, той им каза, че няма да бъде премиер и че няма да участва в изпълнителната власт. Той дава различни варианти за компромис. Ако политическите сили не успеят да съставят правителство, единственият победител на тези избори ще бъде президентът Радев. И няма защо след това да говорят той как иска авторитарна власт."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай