Валерия Велева: Доган, който иска да остане във Времето

Един негов жест може да отключи процеси с дългосрочен ефект.

Валерия Велева: Доган, който иска да остане във Времето | StandartNews.com

Д-р Ахмед Доган е политикът с най-дълъг стаж в годините на Прехода досега, знакова фигура с водещо значение за развитието на демокрацията в България, евроатлантик по убеждение, демократ по философия. Безспорен лидер на своя етнос. Това заяви специално за "Стандарт" водещият журналист Валерия Велева, собственик на "Епицентър. БГ".

ВИЖ ОЩЕ: 7 стъпки на Доган, които промениха България

Ето цялото послание на Валерия Велева:

ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА, журналист, собственик на "Епицентър. БГ"

Д-р Ахмед Доган е политикът с най-дълъг стаж в годините на Прехода досега, знакова фигура с водещо значение за развитието на демокрацията в България, евроатлантик по убеждение, демократ по философия. Безспорен лидер на своя етнос.

ВИЖ ОЩЕ: ДПС към Доган: Благодаря, Учителю!

Целият му политически живот е свързан с ДПС и утвърждаването на формацията като българска, национално отговорна партия, която защитава българските национални интереси.

Авторитетът му в средите на партията и влиянието, което има в политическия живот на страната са безалтернативни. Една негова дума може да промени политиката на Движението. 

Един негов жест може да отключи процеси с дългосрочен ефект.

Заслугата на Доган е, че позиционира ДПС на евроатлантическата полоса и неотменно налага тезата за разбирателството като норма за съществуването на света. България дължи именно на него мирния преход от тоталитаризъм към демокрация. 

"Тъкмо затова, когато ни атакуват с лавини от отрицание и омраза, ние трябва да им отвърнем с разбиране и с осъзнатата воля да наложим Заедността като начин на живот на Балканите. Защото, каквото се случва в единия полюс, е въпрос на време да се повтори в другия… Не трябва да допуснем подобен развой на събитията!“, казва го с убеденост и изстрадана житейска мъдрост.

За времето, в което бе в светлините на политическата сцена, Доган изигра водеща роля при взимането на всички национални стратегически решения за България. Когато потъна в мълчание, продължи активно да следи, да изучава и да анализира балканската, европейската и световната политика, пречупвайки я през погледа си на български политик. 

Именно на базата на своите наблюдения и анализи, още преди 10 години Доган предупреди за това, което днес ни връхлита:

- че икономическата и финансовата криза ще се развие като „политическа криза в планетарен мащаб“;

- че еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с доминацията на САЩ и в него все по-голяма роля ще има Русия;

- че ЕС не знае какво да прави с евроидеята и евростратегията за интеграция, когато те се провалят;

- че ЕС няма мотивация за запазването си;

- че в Брюксел всичко се прави инерциално;

- че там нямат необходимия властови и инвестиционен ресурс за развитието на Съюза;

- че Китай е сила, за която още не сме отворили очите си и

- че Русия ще направи всичко възможно да продължи налагането си на световната сцена, ако е необходимо дори силово.

И че ние не сме готови за този нов свят с неговите предизвикателства.

Така че, каквото и да се говори, Доган никога не е излизал от политиката. От Голямата политика, а не тази, която се въргаля по жълтите павета. Онази политика, в която непросветените не ги допускат. Там, където България е малка точка на Голяма карта. Именно заради това той предупреждава. Пък който може да чува, чува. За съжаление, малцина си.

През 2005 година написа: "Благодаря на всевишния, че съм политик на прехода". А няколко години по-късно добави: "Политик, който не владее бизнестехнологиите и банкирането, ще бъде изхвърлен. Всеки трябва да намери мястото си, за да остане във времето".

А днес, когато светът се разбърка до неузнаваемост и всеки трябва да извоюва правото си на живот, Доган отново дава стимул: "Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!"

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай