7 стъпки на Доган, които промениха България

Той положи крайъгълния камък на демокрацията у нас, постави основите на коалиционната култура

7 стъпки на Доган, които промениха България | StandartNews.com

* Той положи крайъгълния камък на демокрацията у нас, постави основите на коалиционната култура

* 70 ифтара дава почетният председател на Движението на 70-ата си годишнина

Когато всички крещят, той говори с мълчанието си. Когато всички се крият, той излиза на първа линия с решенията си. Когато времето е най-трудно, той дава спасителните формули. И чертае онзи вектор, който ще възстанови баланса в обществено-политическата координатна система.

Неудобен съм с търсенето на по-голямата истина, казва за себе си Ахмед Доган. С ясното съзнание, че "няма истина като такава. И който си вярва, че познава истината, значи вече се е изкривил достатъчно много".

Пътят в търсене на по-голямата истина е Пътят на Доган, който днес навършва 70 години. Това е пътят на познанието, което изисква действие, както и на действията, които носят познание. Но и път на съзнанието, че личното е прашинка в общественото, а единичното - частица от цялото. Че "човек, който не познава себе си, не може да опознае и разбере и другите около себе си!". А най-голямото богатство е "когато в света на другия припознаеш собствения си личностен смислов свят…".

Ахмед Доган: Солидарността в света говори за авторитета на Турция

Повече от четири десетилетия Доган крачи по този Път, независимо, че той прекалено често криволичи между националните и геополитическите реалности. Понякога Сокола лети над него, друг път спира за размисъл или среща, но винаги е една крачка пред другите - така, както учи хората, съставляващи колективното тяло на най-голямото му творение - Движението за права и свободи.

Каквото и да се каже за Ахмед Доган ще бъде  половинчато, защото неговите действия никога не са само в една посока и само с една цел. Но ако има политик, който е променил Пътя на България през 34-те години преход, то той е именно Доган. И доказателството за това са 7 негови големи крачки:

1. НЕ на реваншизма, ДА на заедността

"НАТО, ООН и всички други ангажирани международни институции, все още не могат да намерят нужните преговорни инструменти за спиране на войните в Украйна и Близкия изток. Всеки ден сме свидетели на многобройни човешки жертви, включително и деца, които напускат живота без да са наясно с каквото и да е обяснение за това, което им се случва. Но оставят в душите на близките си желание за мъст и омраза към причинителите на тяхната болка. Мотивите за отплата се прехвърлят на следващото поколение, както и семената на раздора и последващите конфликти и кръвопролития…" - каза Доган на своите в началото на последната Национална конференция на ДПС. Изстрадал по площади и затвори борбата за равни права и свободи на българските турци, той най-добре знае, че насилието ражда омраза. А омразата - двойно по-голямо насилие.

Ахмед Доган с послание към депесарите за Карадайъ


Затова българският етнически модел е най-голямата заслуга на Ахмед Доган. Безкръвният преход към демокрация е първата промяна в Пътя на страната ни, която Доган осъществи. С посланието НЕ на реваншизма, ДА на заедността, той взе оръжието на отмъщението от ръцете на своите братя и сестри по съдба и го замени със слово и бюлетина, полагайки крайъгълния камък на демокрацията у нас.

2. Първата партия - общност на заедността

ДПС е първата регистрирана политическа партия у нас. Но неслучайно - с името Движение. От една страна, за да се посочи нейната различност. От друга - за да се подчертае пътят й в развитие. А той бе дълъг, труден и изстрадан - от етническа формация, през политически балансьор и икономически двигател, до най-българската партия, която днес винаги защитава националния интерес и достойнството на всички граждани. Съграденото от Доган даде силата и самочувствието на днешния лидер на ДПС Делян Пеевски не само да бъде водещ фактор в конституционните промени и оцеляването на кабинета, но и да заяви: 

"Хората на ДПС не са втора класа! Те са първа класа, като всички български граждани и ние ще стоим като техни представители на масата, а когато се иска нашата подкрепа, ще я вземат на масата, пред всички избиратели".

Появата на ДПС в правния, политическия и обществен мир сложи началото на многопартийната демокрация в България. Но ДПС отдавна не е просто партия. ДПС е общност, в която първата ценност е заедността. ДПС е среща на младостта с мъдростта, на опита със знанието, на теорията с практиката. ДПС е проект, който се реализира днес, за да съществува утре. Затова и най-важните решения за България излизат именно от ДПС - посоката към НАТО и ЕС, първите европейски програми, зелената и водородна икономика, съдебната реформа, подкрепата за Украйна. 

3. Пътят към Европа минава през Босфора

Тази реплика на Доган, очертала от трибуната на Народното събрание още в зората на демокрацията стратегическото място на България, има две посоки. Първата е евроатлантическата същност на страната ни. Загубим ли я, губим не просто сигурността си. Губим идейната си принадлежност към европейското семейство, на което ние, българите, сме дали ценностната основа още преди векове.
Втората посока е добросъседството. Най-важното място на всеки път е кръстопътят, защото той означава спирка и избор. България винаги е била и ще бъде връзката на Изтока със Запада. Затова неслучайно на Националната конференция на ДПС Доган постави за размисъл новата посока: 

"Истината е, че Европа трябва да преосмисли ролята си на „втора цигулка“ в колективната ни сигурност и да направи адекватни на геополитическите реалности инвестиции в собствената си способност за отбрана. Във всички случаи сигурно ще има и нов прочит на Северно-атлантическия договор. Според мен, изборът ни на евроатлантизма ще продължи да бъде актуален, но с явно или неявно преформатиране на отговорностите между страните членки, с предефиниране на ролята на някои от тях за общата сигурност на Европа. Този процес е необратим и не зависи от нашата воля".

4. Бъдещето е на коалициите

Провалът на сглобката убеди всички, че коалиция без ясни правила и регламент не може да съществува. Доган знаеше това преди повече от 20 години. Не случайно още 2005 г. създаде най-успешната коалиция в България - Тройната. Тя задвижи европейските програми, тя вкара страната ни ЕС. И остана в историята не само с решенията си, довели до най-високия икономически растеж и най-големите инвестиции, но с културата си на общуване. Днес, в сложните времена на войни и геополитически турбуленции тя е още по-важна в управлението на държавата. Защото, както Доган предупреди: "В следващия европейски парламент много често ще се говори за „национална идентичност“, „национален суверенитет“ и за „национални интереси“. А те трябва да се отстояват от всички. 

5. НЕ на едноличните решения

ДПС бе първата партия, която се раздели с едноличната власт. Движението бе управлявано от триумвират, сега - от двама председатели. Съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения, затова означава дебат в колективните органи на всяка организация и взимане на общи решения, каза Доган на своите, напомняйки им, че съпредседателството се налага като политическа форма на лидерство в различни европейски страни. Във време на колективна сигурност и икономика, на консенсусни решения в ЕС и НАТО, едноличното управление е стъпка назад.

6. Връзката между поколенията

ДПС има най-голямата младежка организация не само в България, но и в Европа. Ахмед Доган първи осъзна, че личностите правят партиите. Затова и от 90-те години Движението целенасочено възпитава младите си кадри, предавайки и опита и знанието на мъдреците в ДПС. ДПС стана първата партия, в която кметове и областни лидери подават оставка, за да дадат път на младите.
"Когато е необходимо, вие трябва да застанете и срещу „бурята или да се включите в нейната стихия", а не да се „снижавате и чакате отминаването й“, каза Доган на младежите в ДПС. Ако изберете „снижаването“, въпрос на време е да бъдете изхвърлени извън борда на времето. Така ще заживеете в едно безвремие, изцяло подчинени на сляпата сила на Съдбата, допълни той. И им заръча: Каквото и да мислите и да правите, превърнете МИРА в смислообразуващ фокус на вашата дейност.

7. Предупреждението към партиите   

Ако не можеш да представляваш себе си, не можеш да представляваш и другите, бе урокът, който Ахмед Доган даде на младите депесари на националния им форум през февруари. Умишлено, най-тежките думи и предупреждения към външния за ДПС свят, Доган изрича към своите. 
"Според по-голямата част от „преминаващите“ през ежедневието ни политици, цялата политическа дейност се свежда до PR стратегии, плюс ефектно ситуиране в структурите на централната власт. Такива политици нямат каузи и управленчески промени в полза на хората, а само лични амбиции за кариерно развитие… Не ви препоръчвам подобно бъдеще!" - заяви Доган на младежите в ДПС. А на Националната конференция на партията продължи: "ДПС има нужда да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури, както и в решаването на нововъзникващите проблеми на хората от местната власт. Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в приоритет за ДПС, перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна!".
Предупреждението не е само за ДПС, дори не долкова за ДПС, макар че Доган отдавна насочва фокуса на вниманието върху нарушената връзка с хората по места. Предупреждението е към всички, които имат амбицията да управляват. Защото както той каза още преди години: властта е от хората - за хората.

Днес Ахмед Доган няма да празнува. Ще даде 70 ифтара. Не само защото датата на годишнината му е в свещения месец Рамазан, когато съзерцанието и молитвите за опрощение са водещи. А и защото времето не е празнично. Страната ни отново е на кръстопът, светът - също. И днес повече от всякога имаме нужда от правилния избор. 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Краси
преди 4 седмици

Охоооо има и по-заслужили от него. Трябва да им изградим паметник за да са пример за децата. Освен Доган на паметника могат да бъдат Крушата, Доктора, Косьо Компира, Маргините, Баретата, Братя Галеви, Нотариеся, Злати Златистия, Петьо Еврото, Делян Шопара, Горанов, Овчаров и още хиляди знайни и незнайни герои, които еб****ха майката на народа и държавата.

Откажи