ЦИК: Няма указания за бюлетината за референдума

ЦИК: Няма указания за бюлетината за референдума | StandartNews.com

На Общинските избирателни комисии не са давани инструкции да питат избирателя дали ще гласува и колко бюлетини да му бъдат дадени. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНР.

Въпросът е такъв, че да може избирателят да бъде подканен да гласува с всичките бюлетини. В момента, в който той влезе в избирателната секция и се представи пред секцията със своя документ за самоличност да му бъдат предоставени бюлетините, за да може той да гласува. Не става въпрос за някакво изрично питане на самия избирател.

Сложността на изборите и големият брой бюлетини, с които ще се гласува на някои места, поставя въпросът дали ще бъде направен анализ на недействителните бюлетини. Според Александър Андреев това може да се направи, но след изборите, когато се види какво е съотношението на тези бюлетини.

Той каза че денят за гласуване може да бъде удължен до 20 часа, при положение, че в 19 часа пред секцията има хора, които не са гласували.

Постижимо е резултатите от изборите да бъдат оповестени до 48 часа, при добра организация и нормалното протичане на отчитането на резултатите, смята говорителят на ЦИК.

Цялото интервю с Александър Андреев можете да чуете в звуковия файл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай