ЦИК: Подготвяме се за избори, ще има 9000 машини

Обмислят гласуване по пощата за българите в чужбина

ЦИК: Подготвяме се за избори, ще има 9000 машини | StandartNews.com

Тече кампания - нищо, че се говори за дата, но всъщност се говори кой на каква позиция е. Това каза политологът и член на ЦИК Димитър Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR, цитиран от money.bg.

По думите му ще има малко над 9000 машини за гласуване. Процедурата за доставката е вече приключила.

Ще има някои размествания в изписването на числата, ще се наложат поправки. Ще има обществен спор защо се е наложила тази поправка. Размахването на протоколи не е различно от горенето на маски, обясни Димитров.

Според него има нещо, което изглежда незаобиколимо - карантинираните са временно в условия на невъзможност да излизат и ще има спорове как ще се работи с подвижна урна, за списъците също.

Трудно е да предвидим какви ще се мерките в другите страни, предвид вота на българите в чужбина. Има проблем и с предаването на протоколите заради струпването на хора - просто ще трябва график и изчакване, както и областните управители да създадат организация, допълни Димитър Димитров.

Мнението на обществения съвет към ЦИК е, че избори могат да бъдат организирани в условия на пандемия. Това коментира пред бТВ Росица Матева, която оглавява Обществения съвет към ЦИК. Гласуване по пощата в България не е редно да се предвижда, нямаме такъв опит при гласуване, добави тя.
Предложили сме пилотен проект с такова гласуване да се пробва за българите в чужбина, обясни още Матева. Тя уточни, че в него е записано, че изборните книжа ще се изпращат от дипломатическите и консулски представителства и там ще се отчитат.

Според Матева не бива да се променя и броят на членовете в СИК заради вируса, а чрез базата данни да се свърже ЦИК с билите някога членове. Така ще може и с тях да се направи обучение и при нужда да се подменят, ако някой се разболее, добави тя.

Може да се ползват подвижни избирателни секции за тях, но всичко ще зависи от тяхното желание, защото трябва да се подаде заявление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай