Цанко Стойков сменя генерал Румен Радев

Цанко Стойков сменя генерал Румен Радев | StandartNews.com

Военният министър Николай Ненчев е готов с предложение за заместник на подалия оставка шеф на ВВС генерал Румен Радев. Това е генерал Цанко Стойков, военен аташе на България в САЩ. Очаква се смяната да стане факт в началото на септември. Това съобщи министърът на отбраната на влизане на заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което се обсъжда общата президентска номинация на коалицията. Ненчев повтори, че БЗНС е номинирало генерал Съби Събев, но продължава да държи за общ кандидат с ГЕРБ.

От ДБГ обаче бяха категорични, че искат самостоятелна кандидатура. Те пък настояват за скулптора проф. Велислав Минеков. Той се ползва с категоричната подкрепа на техните структури, показва вътрешнопартийно допитване. "Господин Минеков е най-подходящ, той е единственият автентичен граждански кандидат, издигнат от интелектуалци, който ние подкрепяме", каза зам.председателят на ДБГ Нестимир Ананиев. Предварителното проучване в ДБГ показало и кой е абсолютно неприемлив. Това е депутатът Гроздан Караджов, издигнат от гражданския съвет. От 800 делегати на партията само двама са го подкрепили.

"Той няма как да мобилизира нашите структури да работят за него като президент или кандидат-президент". От ДБГ имат резерви и за Трайчо Трайков, тъй като на изслушването преди седмица е заявил, че ако ГЕРБ издигне "правилна" кандидатура, той ще се оттегли.

"За нас това е доста колебливо поведение, искаме твърди гаранции, че един кандидат на РБ ще се бори за най-добър резултат на блока, защото нашата цел е или победа, или най-малкото балотаж, каза Ананиев. Разговори за вице още не са водени. Заседанието на Изпълнителния съвет на РБ започна от 12 и продължава и в момента.

Трайков напусна заседанието

Току-що кандидатът за президент Трайчо Трайков напусна заседанието на Изпълнителния съвет. Той обясни, че причина за това е, че членовете на ръководството на Реформаторския блок са започнали обсъждането на номинациите, но единственият присъстващ от кандидатите е той. Затова не било коректно и да остава. На обвинението на Нестимир Ананиев от ДБГ че има колебливо поведение и едва ли не играе за ГЕРБ Трайков отговори: няма да коментирам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай