Трус в коалицията заради Изборния кодекс

Трус в коалицията заради Изборния кодекс  | StandartNews.com

В РБ се чуват гласове за напускане, разкри Лукарски

Ако промените останат, АБВ си тръгва от правителството, заплаши Калфин

Промените в Изборния кодекс са на път да разклатят управляващата коалиция. От АБВ директно заплашиха да си тръгнат от правителството, ако последните поправки бъдат окончателно приети. "Сериозно казвам, че ако промените минат през пленарна зала така, както през комисия, ще бъде краят на тази коалиция", заяви вицепремиерът Ивайло Калфин пред "Дарик".

Според него сред новите изборни правила "глупостите са много", а задължителното гласуване е абсурдно. "Това ще откаже точно активните хора, те ще се изолират още повече", убеден е Калфин. Той критикува и решението на депутатите българите в чужбина да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства. "Българската общност е много пръсната по света и промените ограничават гласуването в чужбина. Очевидно това се прави съзнателно", посочи вицепремиерът. За напускане на коалицията заговори и зам.-председателят на АБВ Румен Петков в Шумен. Според него "камъкът, който ще обърне каруцата", ще е идеята за дерегистрация от изборните списъци на всички, които не отидат до урните. "Това е толкова ретрограден и грозен подход, че той ще доведе до допълнително отвращаване на избирателите", предупреди Петков. Той се обяви и против свиването на предизборната кампания на 21 дни.

Против последните промени в Изборния кодекс се обявиха и от Реформаторския блок, чийто изпълнителен съвет се събира във вторник, за да реши как да реагира. "В РБ се чуват гласове за напускане на коалицията", разкри и министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски. "Вижда се, че промените в ИК не са тези, които бяха планирани. Най-съществените промени ние не ги подкрепяме", заяви Лукарски. Той уточни обаче, че дори и промените да се запазят, партията му няма да напусне.

Депутатите се захванаха с гласуване и на второ четене на промените в ИК. Те вече приеха гласуването да е задължително, да не може да има избори и референдум в едно, район "Чужбина" да не се създава, а сънародниците ни зад граница да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства.

И българите зад граница срещу промените

Българите зад граница се вдигнаха на бунт срещу новите изборни правила. Сънародниците ни в Белгия организираха днес протест в Брюксел заради решението на парламента в чужбина да може да се гласува само в дипломатическите и консулските ни представителства. "Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта", написаха в отворено писмо българите в Белгия. И предупредиха: "Направиха практически невъзможно гласуването от чужбина, като отмениха възможността да се откриват избирателни секции извън консулства и посолства. За да не може 2 млн. български граждани извън граница да им се бъркат с гласовете си в тънките, изборни сметки". В писмото си сънародниците ни се обявяват и против задължителното гласуване.

БДЦ против "не подкрепям никого" в бюлетината

БДЦ няма да подкрепи в бюлетината да може да се гласува с "не подкрепям никого". Това заяви днес съпредседателят на партията Стефан Кенов на конференция на структурата в Самоков. Според него това е опит да бъдат отстранени от политическата карта по-малките партии. "Резултатите от последните местни избори показаха, че София-област е своеобразна крепост за БДЦ", заяви пред присъстващите и съпредседателят на партията д-р Красимира Ковачка. И обясни - "станахме пета политическа сила, защото създадохме идейна партийна програма, която изпълняваме". Тя обаче напомни, че партията тепърва трябва да използва максимума от потенциала си за развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай