Тренчев: Лошите правила объркват държавата и институциите

Тренчев: Лошите правила объркват държавата и институциите | StandartNews.com


София. Правомощията на президента не могат да се регламентират без Велико народно събрание – било да се намалят, било да се увеличат.Това каза пред „Фокус" президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

„Ние не сме казали посока", каза Тренчев. Какво ще кажете за документ, който е тълкуван над 70 пъти, който е поправян четири пъти, попита Тренчев. „Това е сигурно доказателство, че този документ е много неясен, много двусмислен. А такава е нашата Конституция. Разберете същността на това, което ви казваме: смяна на правила", каза още той.

Лошите правила объркват цялата държава и нейните институции. Има такива исторически прецеденти, посочи Тренчев, като даде пример с Франция по време на Четвъртата република. „Нашето беше една комунистическа конституция. Първо, изборите бяха спечели с измама и това се доказва. Ако намерите архивите, ще го видите. Второ, това беше една Конституция, която осигури плавно отстъпление на компартията, за да може да има време да преоформи политическата в икономическа власт. Общо взето се влачим по корем толкова години - това е, което казваме", каза още президентът на КТ „Подкрепа".

Съдебната система не може да се разблокира и не може да работи без фундаментална промяна на главата за съдебна система в Конституцията, защото тя е зависима система, отбеляза Константин Тренчев. „Целият свят ни казва - не ви работи съдебната система. Мисля, че само Ватикана не е излязла с енциклика да каже, че не ни работи съдебната система, а тя не може да се промени без Велико народно събрание", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай