Тракторист във финансите

Дянков държал на щат камериерка и помпиер

Тракторист във финансите | StandartNews.com

София. Камериерка, тракторист и помпиер изскочиха от щата на финансовото министерство по времето на Симеон Дянков. Благите служби са били разкрити в ловно стопанство "Кричим". Това обяви финансовият министър Петър Чобанов по време на колоритен дебат в парламента за калинките на ГЕРБ.

За да осигури бройки на заплата в "Кричим", Дянков закрил Агенцията за икономически анализи и прогнози. Една институция със 17 г. стаж, подчерта Чобанов, който бе неин шеф до затварянето й. В царската резиденция бившето вице дало работа още на дивечовъд, цветопроизводител, полевъд и лесовъд.

Специална комисия ще брои "калинките" или лошите назначения на ГЕРБ в държавната администрация. Това решиха депутатите след бурни 3-часови дебати, които на моменти излизаха от добрия тон. Власт и опозиция се замерваха от трибуната с примери за неудачни назначения, като не бяха спестени и дори личните нападки. В пленарната зала заваляха толкова обвинения, че депутатите замениха "калинките с любовници". Комисията за лошите назначения на ГЕРБ бе предложена от лидера на ДПС Лютви Местан, както бе обещал преди месец. Тя ще е на паритетен принцип - по двама депутати от всяка група, а шеф ще й е червеният Таско Ерменков. Комисията работи два месеца, което означава, че резултатите ще са ясни точно по Коледа. Въпреки скандалите създаването й бе подкрепено от всички групи. Управляващите не приеха искането на ГЕРБ обхватът на проверката да не е само в мандата на кабинета "Борисов", а до 31 октомври 2013 г., т.е. и първите месеци на кабинета "Орешарски".

Дебатите по създаването на звеното започнаха с изреждане от страна на БСП и ДПС на неудачни кадрови решения на ГЕРБ като провалилата се кандидатка за еврокомисар Румяна Желева, шефа на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, директорката на фонд "Земеделие" Калина Илиева, чието име стана нарицателно за партийно назначение без ценз. "Записите на пловдивския кмет Иван Тотев (ГЕРБ) показаха, че това не е по невнимание или случайност, а съвсем преднамерено", заяви Ерменков. И роди вица на деня: "Калинка по калинка - вир, а сладката държавна служба - язовир". В този момент цялата зала избухна в смях. Острие на атаката на ГЕРБ пък бе Цвета Караянчева. Тя пламенно изреди имената на Джейхан Ибрямов, който стана зам.-министър на инвестиционното проектиране, депутата от БСП Иван Иванов, който бе зам.-шеф на МВР само няколко часа, след като стана ясно, че преди години е бил в шуменския офис на СИК, и.д. шефа на митниците Николай Попов, който се оказа без достъп до секретни документи, и др.

Напрежението в залата ескалира, щом Цветомир Михов (ГЕРБ) обяви, че лидерът на ДПС Лютви Местан "няма очи" да предлага подобна комисия. Защото е "назначил много близка приятелка за министърка", а Мая Манолова (тук депутат номер 1 Михаил Миков му спря микрофона, но опозиционерът продължи) е уредила с министерски пост половинката си. "Нападайте ме както искате, но оставете на мира семейството ми", възмути се от трибуната лидерът на ДПС. В споровете се включи и финансовият министър Петър Чобанов. Той обвини предшественика си Симеон Дянков, че е закрил Агенцията за анализи и прогнози, за да освободи щатове за ловното стопанство "Кричим". Любопитен детайл е, че шеф на закритата агенция бе именно Чобанов.

"Ще ви запозная с едно гениално решение за административна реформа. В щатното разписание на финансовото министерство е записано: изпълнител - работник по озеленяване, изпълнител - цветопроизводител, изпълнител - тракторист, изпълнител - коневъд, изпълнител - лесовъд, изпълнител - помпиер", възмути се Чобанов. "За пръв път в последните години или в цялата история на министерството имахме номинална позиция началник-кабинет, а тя реално се изпълняваше от приближена на министър Дянков девойка, която дори нямаше необходимото образование в момента, в който започна да изпълнява тази толкова отговорна длъжност", каза Чобанов. И добави, че момичето няма необходимото образование, "но това не й пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30 години стаж в министерството". Чобанов посочи, че от 355 кадрови назначения в министерството на финансите при ГЕРБ едва 13% са били след конкурс. При работата на комисията за калинките щяло да стане ясно и как хора на трудови правоотношения по-късно били назначавани за държавни служители.

Борисов съди Цонев за 50 хил. лв

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще съди депутата от ДПС Йордан Цонев за обида. Той ще заведе гражданско дело, а искът му ще е за 50 000 лв., научи "Стандарт" от адвокат Марин Марковски, който ще защитава бившия премиер в съда.
Повод за делото става изявление на Цонев в пленарната зала. "Говорите за едно момче, което няколко месеца е продавало застраховки за СИК (б.р. - соцдепутата Иван Иванов). Основателят на СИК е Бойко Борисов. Той е мутра. Казвам го от тази трибуна и изобщо не се притеснявам", заяви Цонев.

Всичко започна, когато Вежди Рашидов (ГЕРБ) напомни за студентските протести и, че децата искат нов морал - в България да останат образованите, а мутрите, тиквите и крадците да ходят на Терминал 2".

"Когато говорите, че трябва да изгоним мутрите от България, първо трябва да изчистим вашия председател. Нека започнем да чистим мутрите", не му остана длъжен Цонев.

Часове по-късно в профила си във Фейсбук Борисов написа: "Взех стенограмата от Народното събрание и завеждам дела срещу клеветниците. Това е единственият начин да се отговори на тези хора и човек да защити името си. Парите от спечелените дела ще даря на нуждаещи се хора".

"Квалификацията "Борисов е мутра" е обида. Тъй като Цонев е депутат и като такъв има имунитет, не можем да заведем наказателно дело от частен характер за клевета. Затова завеждаме гражданско дело за обида", обясни Марковски. Той уточни, че ако Борисов спечели делото, ще даде парите до стотинка за благотворителност - на домове за сираци и на деца на загинали полицаи.

Марковски е разговарял с Борисов да инициира законова промяна да отпадне имунитетът на депутати, когато става дума за обида или лека телесна повреда. Според адвоката така ще има възможност народните представители, които си позволяват да обиждат и да си разменят юмруци в пленарната зала, да бъдат съдени по наказателни дела за клевета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай