Топ медиците: Без предизборни събрания

Кампания изцяло в интернет препоръчаха проф. Аргирова, проф. Чорбанов и д-р Симидчиев

Топ медиците: Без предизборни събрания | StandartNews.com

Да не се допускат събирания на много хора по време на предизборната кампания. Това препоръчаха светилата в медицината ни проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев по време на консултациите с президента за провеждането на избори в епидемична обстановка. Според тях най-добре агитацията да се провежда през социалните мрежи. Учените бяха категорични, че хората от изборната администрация трябва да бъдат ваксинирани преди вота.

Специалистите са на мнение, че не трябва да се променя имунизационният ред и да се увеличава периодът между поставянето на първата и втората доза от ваксината срещу коронавирус на повече от 3 седмици.

Притеснява ме като вирусолог, че ако се смени срокът между двете дози за "Модерна", "АстраЗенека" и "БионТех", никой не знае дали до четвъртата или до шестата седмица няма да има опасност от ново заразяване, каза проф. Аргирова. Още не знаем колко точно е защитата след трите седмици от първата доза, допълни тя.

По думите й за изборите трябва да се създаде ред за гласуването на карантинираните. Но ако това става с мобилни урни, в домовете на хората, а и в болниците, там не трябва да се допускат неимунизирани служители. Според проф. Аргирова изборният процес трябва да се проведе изцяло в интернет.

„Едва ли ще се допуснат митинги и концерти, не допускам, че това ще бъде разрешено. Не смятам, че гласуването е нещо по-различно от пазаруване в магазин“, коментира пък проф. Андрей Чорбанов. Той обясни, че българската ваксина чака одобрение за старт на предклинични изпитания.

Трябва да се види кои са най-рисковите звена в самия изборен процес и те да бъдат ваксинирани, но е необходимо те да бъдат имунизирани близо 40 дни по-рано, за да изградят имунитет, каза известният пулмолог д-р Александър Симидчиев.

По думите му от медицинска гледна точка не е полезно хората да имат безкраен избор на ваксина, която да си поставят, защото това ще доведе до логистични затруднения. Различните ваксини ще дойдат по различно време и се съхраняват по различен начин, обясни д-р Симидчиев.

Според него колкото по-бързо се ваксинира населението, толкова по-бързо заразата ще бъде овладяна и ще се намали вероятността от появата на нови мутации.

„Имаше идеална хладилна верига едно време, къде отидоха тези камиони“, постави друг въпрос проф. Радка Аргирова. „Наложиха се определени марки хладилници“, вметна в отговор президентът Радев.

Много е важно, и това е целта на тези консултации - да се предприемат такива мерки и такава информационна кампания, че българите да бъдат спокойни и уверени, когато пристъпват към урните за гласуване, каза държавният глава.

„Въпросите остават повече от отговорите - като организация на предизборната кампания, на самия изборен процес, по отношение на здравната политика и готови конкретни планове за действие. Ясно е, че за преодоляването на пандемията, както и за ефективна предизборна кампания, за прозрачен и ефективен изборен процес, има един много важен фактор - навременна, всеобхватна и надеждна информация. Необходим е научен консенсус по здравните мерки и начините за преодоляване на рисковете, защото в момента в обществото има много противоречиви послания“, обобщи той.

Ще се радвам да видим след време и българска ваксина, изрази надежда Радев в края на срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай