Тайната падна! Ето защо Нидерландия ни каза ДА за Шенген

Разкритието направи правосъдният министър

Тайната падна! Ето защо Нидерландия ни каза ДА за Шенген | StandartNews.com

Правосъдният министър Атанас Славов разкри какво обърна позицията на Нидерландия и най-ревностният противник на членството ни в зоната за свободно придвижване най-после каза „да” на България в Шенген.

Нидерландия даде зелена светлина на България за Шенген благодарение на конституционните промени, заяви Славов в „Панорама”.

През почивните дни ще се проведе заседание на комисията по конституционни въпроси в парламента, която финално да прегледа текстовете, така че следващата седмица да има второ и трето гласуване и да приемем основния закон на страната, обясни правосъдният министър.

"Това е началото, а не краят на процеса. Следващите няколко месеца ще бъдат посветени на всички останали промени - изграждането на новата антикорупционна комисия, която ще има разследващи функции, така че корумпираните хора да не са по министерствата, а където им е мястото".

"Ако ние не бяхме показали решителност от първия ден на това управление за промени в Конституцията, за промени в законодателството, за укрепване на върховенството на правото, нямаше да има такова решение", категоричен бе Атанас Славов.

Той заяви, че демонтажът на Паметника на Съветската армия в София няма общо с конституционните промени и не цели да отвлича вниманието от тях.

"Според мен премахването на този паметник е закъсняло с около 33 години. Това трябваше да се случи още 90-та година, когато махнаха петолъчката. Дългото сбогуване със символите на тоталитаризма е един от проблемите на нашето общество", смята министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай