Танева: Няма спряна програма

Танева: Няма спряна програма | StandartNews.com

1,1 млрд. лева не губим, програма няма спряна. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред Нова телевизия по повод обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че страната ни е заплашена от санкции по Програмата за развитие на селските райони и около 1 милиард и 100 млн. лева ще трябва да бъдат покрити от националния бюджет.

„Отвратително звучи. Това е един филм, на който сценаристът е Корнелия Нинова. Нищо от това, което каза не е вярно, извън едно писмо, което тя показа и, което аз също нося, само че трябва да ползваме минимална експертиза, за да можем да четем писмата", коментира министър Танева.

„Тези 1 милиард и 100 млн. лева са разплатени и възстановени, заедно с прихващане на аванса, платен през 2008 година по старата Програма от Комисията", посочи тя, цитирата от "Фокус".

По думите й, 522 милиона евро са разплатени през 2015 година от Държавен фонд земеделие и те вече са на ни възстановени от Европа, като има много малка сметка за уравняване.

„Така че милиард и сто не губим, програма няма спряна", категорична бе министър Танева.

„В момента, в който излезе този филм, който ни разказа госпожа Нинова в същия ден 6 милиона лева бяха платени на земеделските производители. Питам, ако беше спряна програмата можехме ли да разплащаме? От момента, в който излиза писмото, което тя цитира, бяха разплатени близо 200 милиона лева, включително и по новата Програма за развитие на селските райони. Питам ако това писмо означаваше спиране, можехме ли да платим 200 милиона?" , коментира тя.

"В писмото, която тя цитира и по което в момента има санкции от 6 590 евро, става въпрос за приемането от службите на Комисията на доклада на сертифициращия орган на Разплащателната агенция в България, която заверява чисто счетоводно тези направени разплащания и е отчела грешка под 2%. Когато грешката е под 2% няма санкция", обясни още земеделският министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай