Танева: Няма спрени плащания от Европа (ОБЗОР)

Танева: Няма спрени плащания от Европа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Рунд 2 на спора ГЕРБ-БСП за европейските средства

Земеделският министър показа на депутатите документи от днес сутринта 

Програма за развитие на селските райони (ПРСР) нито е спряна, нито имаме изискани 1,1 млрд. лв. Това заяви от парламентарната трибуна вчера министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Часове преди полета й за Москва, където ще разговаря с руския си колега, тя отиде извънредно в Народното събрание, за да докаже с документи на депутатите, че твърденията на БСП за спрени европари за земеделие не са верни. Министър Танева показа от трибуната платежни документи от вчера сутринта, с които са били възстановени пари именно по ПРСР. Още във вторник министерството е разплатило 56 млн. лв. "От датата на писмото на ЕК по доклада на сертифициращия орган за разплащанията през миналата година, което е от април, са разплатени близо 200 млн. лв.", отчете Танева. И попита как ще се извършват плащания, ако наистина има спрени пари.

"Ние сме българи, трябва ли дребните ни политически амбиции да стават за компрометиране на доверието в българската земеделска общност", се обърна към левицата Танева.

Междувременно от Европейската комисия разпространиха изявление на говорителя Даниел Росарио, според което няма спрени плащания за страната ни. "Плащанията по ПРСР в България продължават на регулярна основа, така както са планирани", се казва в изявлението. От ЕК съобщават, че плащанията по две от мерките в момента са прекъснати поради проверки, но уточняват, че сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които страната ни ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период. "Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап", посочват от комисията. Става дума за мерките за финансиране на производство на биогорива и енергия от ВЕИ, по ПРСР тече проверка и не може да се говори за санкции, уточниха от земеделското министерство. Предстоят приеми по новата ПРСР, чийто бюджет е 2,9 млрд. евро. Предстои прием по мерките 6.3 - "Стартова помощ за развитието на малки стопанства", 4.1 - "Инвестиции в материални активи", 4.2 - "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти", 7.2 - "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" и 9 - "Учредяване на групи и организации на производителите". А до края на юли трябва да приключи процедурата за приемане на Наредбата по мярка 7.2 - "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура.

Рунд 2 от спора между БСП и ГЕРБ за европарите за земеделие започна с декларация от името на левицата. "Рухна най-успешният рекламен трик, че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства", заяви социалистът Драгомир Стойнев. Според БСП еврокомисията не признава разплатените средства през 2015 г. По ПРСР, тъй като ДФЗ не е изпълнил коректно изискванията на европейското законодателство и това означава, че засега тези средства остават за сметка на държавния бюджет. "Кампанията за президентските избори започна, когато Корнелия Нинова стана председател на БСП", й отговори Цвета Караянчева от ГЕРБ и предупреди, че всички думи на левицата са лъжа. Караянчева посочи, че при кабинета "Орешарски" ПРСР е била върната за доработване с 426 забележки и са направени чудеса да заработи отново. "Навикът ви е винаги да прехвърляте отговорността назад - на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и хан Аспарух. Но това не е ползотворно", се включи и соцлидерът Корнелия Нинова. И отсече - "тези 1.1 млрд. лв. ще ги връща българският народ". "Няма спрени 1.1 млрд. лв., точно обратното - парите са преведени. Няма никакъв ефект от тази работа, освен че се излагате пред цялото българско общество. То помни на кого спират парите и на кого ги пускат", заяви и Делян Добрев от ГЕРБ.

За да убеди левицата, че няма спрени европари, в парламента отиде и зам.-министърът на земеделието Филип Грудев. Той се срещна с групата на БСП, но след разговора социалистите не поискаха да дадат заедно брифинг. "Няма спрени пари, но има сериозна опасност да бъдат връщани средства", каза Иван Иванов. "Не бива да спекулираме, няма спряна програма, няма санкции", категоричен бе Грудев. Той разкри, че по време на срещата от БСП са казали, че никога не са твърдели за спрени пари. "Няма опасност, тези 1,1 млрд. лв. вече са възстановени", заключи зам.-министърът.

Що за омраза - да правиш политика от лъжи
Бойко Борисов, премиер

Не мога да разбера какво е това желание, омраза - да ни се спрат фондовете. Аз никога не съм пожелавал на когото и да било да се спират фондове, защото това са пари за хората, за държавата, за България. Това е просто безотговорно. Сигурно, ако на тях - (БСП - б. р.) им дадат право в Брюксел, първи те ще спрат фондовете за България, само да е зле кабинетът в момента, без да мислят, че това удря държавата. Тези хора не са управлявали такива фондове, винаги са им били спирани, не ги разбират тези работи. В същото време пък, ако не им се обърне внимание, понеже те много методично, ползвайки теорията на Гьобелс, "че една лъжа, повторена сто пъти, става истина", обикалят студията, така че трябва и да им се отговаря. И се връщам на казана в ада, където само на българския няма охрана - сами се теглим надолу. Всичките тези приказки се чуват в Европа и хората не могат да ни разберат - искаме да ни спрат фондовете ли, искаме да ни спрат програмите ли, какво искаме, това ли ни е желанието? А всъщност тези пари не отиват нито в ГЕРБ, нито в БСП, нито в която и да е партия - те отиват в бизнеса, в общините, отиват при хората реално. Не мога да разбера тая омраза, която те кара да градиш политика на базата на лъжата и омразата и да я тиражираш всеки ден".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай