Тагарев обезпокоен: Всички заедно трябва да поемем бремето

Военният министър е на среща на НАТО в Брюксел

Тагарев обезпокоен: Всички заедно трябва да поемем бремето | StandartNews.com

Източник: БНТ

България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия за отделяне на 2% от БВП за отбрана. Това заяви военният министър Тодор Тагарев от Брюксел, където участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки от НАТО.

"България е сред тях. Ние сме на 2% с планирания бюджет за тази година и във всяка от следващите години до 2032 година. Около една трета от този бюджет е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници", посочи Тагарев, цитиран от БНТ.

Във връзка с изявленията на Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да атакува, ако страните - членки на НАТО не плащат, Тагарев коментира:

"Господин Тръмп е в предизборна кампания и позицията му е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 година , т.е преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2%, е обезпокойтелен. Всички заедно трябва да поемем бремето."

"В НАТО ангажиментът е категоричен и тази сутрин няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територията на НАТО няма да бъде допуснато да бъде даден на някой друг, на страна агресор примерно", допълни той.

Тагарев съобщи, че към 2026 г. е планирано да се отделят 2,4% от БВП за отбрана.

"Тъй като има големи плащания по сключени договори, работим още за сключване на нови договори, да тръгне процесът на превъоръжаване , по-мащабно, на по-широк фронт, тъй като трябва да наваксваме изоставане от десителетия", каза още министърът на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
онуфри
преди 2 месеца

Тагарев е нашето бреме.

Откажи