Стойнев: С цената на тока ще се спекулира предизборно

Стойнев: С цената на тока ще се спекулира предизборно  | StandartNews.com

Защо Министерството на икономиката и енергетиката прие като сигурно увеличението на цените на тока – независимо дали плавно или не?

Това попита предишният шеф на ведомството Драгомир Стойнев във Фейсбук. Той отправи въпросът си след като стана ясно, че са поискани оставките на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и на членовете на комисията Лиляна Младенова и Еленко Божков. "Министърът твърди, че анализът му не е готов. Но пък е готов с искания за оставки в ДКЕВР, която трябва да е послушна", каза Стойнев. Според него причината е, че се търсят пари, с които да се правят плащания на близки до ГЕРБ инвеститори в енергетиката. "Може да потърсите тези инвеститори основно във ВЕИ сектора. През 2012 г. ГЕРБ присъединиха над 1000 МВт - един ядрен блок ВЕИ-та към системата и задължиха НЕК да им плаща по тройни цени. Така НЕК започна да се дави в дългове", твърди бившият министър на икономиката. "Опасението ми е, че с цената на тока ще се спекулира предизборно, както вече се спекулира с дълговете на НЕК", допълни той.

Стойнев обясни, че заварил НЕК "с близо 450 милиона лева финансов дефицит заради приоритетното изкупуване на енергия от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство и 340 милиона лева допълнителни разходи от закупена, но нереализирана разполагаемост от ТЕЦ-овете с дългосрочни договори".

200 милиона лева надолу за НЕК пък било финансовото отражение на блокирания износ на електроенергия. "В същото време, за да работят ВЕИ-тата, АЕЦ Козлодуй и държавната ТЕЦ бяха ограничавани", каза Стойнев. И допълни: "Всички тези дупки, от които изтичаха обществени пари, бяха запушени от нашето управление. Сега отново се опитват да ги отворят вместо релани действия – предоговоряне на дългосрочните договори и реформа при ВЕИ-тата". Бившият министър определи случващото се в момента като имитация на реформа, зад която стоят корпоративни интереси. "ВЕИ-та срещу ядрената енергетика, ВЕИ-та срещу ТЕЦ-ове и миньори. Следващият ударен ще е целият български бизнес", предупреди Драгомир Стойнев.

"Затова се създава и Енергиен борд, за който Министерски съвет ще гласува днес – той е един удобен обществен и демократичен в кавички параван, който ще гласува правилните предложения. А държавата чрез тях ще взема решения, в резултат на които големи финансови потоци ще бъдат пренасочвани от българските домакинства към правилните сектори и фирми. И ако ни е толкова нужен поредния консултативен съвет – питам защо в него не са представени най-засегнатите – гражданите?", завършва изявлението си Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай