Стойнев: Искаме силна индустрия, която да създава работни места

Стойнев: Искаме силна индустрия, която да създава работни места | StandartNews.com

София. Искаме България да има силна индустрия, която да създава работни места. Затова започваме индустрия, базирана на модерни технологии и иновации. От нас се иска да създадем добри условия, за да можем да привлечем повече инвеститори. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който участва в дискусията "Социалната алтернатива за Европа".

Много е важна ролята на държавата в привличането най-вече на коректни инвеститори, които да спазват законите на страната, каза още министърът, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Правителството е поело отговорност за възстановяване прекъснатата връзка между образованието и бизнеса и разясни как чрез дуалната система може да се осъществи плавен преход от обучение към трудова реализация. По този повод министър Стойнев анонсира и първия пилотен проект по тази инициатива у нас, който ще се реализира от Средногорие Мет Индустриален клъстер в минния сектор, обясниха още от пресцентъра.

По отношение на делокализацията в Европа министърът беше категоричен, че тя е основен проблем и в момента се предлагат екологични цели до 2030 г., които не отговарят на европейската индустрия, и допълни, че нито САЩ, нито Китай одобряват тази политика. В това отношение нашето правителство е подкрепено от Чехия, Унгария, Словакия и Румъния. Ние трябва да имаме преглед на тези цели, защото все още нямаме глобален договор, каза Стойнев.

За първи път постигаме конкретно взаимодействие между национално финансиране и европейски средства. От бюджета са отпуснати 20 млн. лв. от Националния иновационен фонд. Това показва отношението на държавата към иновациите. Ние сме готови да заделим определен ресурс, който да подкрепи тази мярка и, разбира се, бизнес средата, коментира още министърът.

Европа има нужда от новата визия и от новите приоритети. Считам, че промяната трябва да се осъществи на тези избори за една нова лява Европа, насочена към индустрията, работните места, образованието и най-вече към новите технологии, обобщи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай