Стойнев: Еколози в борд за Карадере (ОБЗОР)

Делян Добрев предлагал местността на инвеститори още през 2012 г.

Стойнев: Еколози в борд за Карадере (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Строителство на Карадере ще има, само ако проектът отговаря на всички изисквания. Това заяви икономическият министър Драгомир Стойнев. "Ако не се спазва законодателството, проект няма да има", категоричен бе той. Стойнев допълни, че реално в зоната край Бяла няма никакви строителни дейности и някой вероятно заблуждава еколозите, че такива се извършват. Преди да започне реализацията на проекта, трябва да се извърви целият път по екологичното законодателство. В момента проектът няма никакъв статут, а е налице само инвестиционно намерение, поясни Стойнев. От думите му стана ясно още, че страната ни има нужда от всяка чужда инвестиция и правителството ще подкрепи всички, но само ако проектите напълно отговарят на изискванията на законодателството. Конкретно за инвеститора на Карадере министърът каза, че тепърва предстои да извърви през цялостната процедура, докато се стигне до осъществяването на проекта за 100 млн. лв. Относно компанията Стойнев заяви, че в нея участват различни акционери, но предимно от английски произход с огромни възможности. Въпреки това, ако те не бъдат вписани в Търговския регистър и не отговарят на нормативната уредба, проект изобщо няма да има.


Екологичните организации да създадат специален борд, който да наблюдава такива проекти дали се осъществяват законно, предложи още Драгомир Стойнев. Но допълни, че това не отменя ангажиментите на държавата.

Икономическият министър коментира още, че предшественикът му Делян Добрев е подкрепил през 2012 г. инвестиционните намерения на Madara Bulgarian Property Fund за строеж на ваканционен комплекс в местността Карадере. В писмото си тогава министърът на ГЕРБ дори уверява, че акционерите от дружеството ще получат статут за постоянно пребиваване в България, както и че ще бъдат натурализирани за особени заслуги в икономическата сфера на страната. Малко по-късно Добрев обясни, че единствено е дал съгласие за съдействие за даване на българско гражданство за инвеститора.

Около проекта за ваканционното селище, който се сертифицира в момента, има известни спекулации, заяви зам.-министърът на икономиката Анна Янева. Тя поясни, че инвестицията е за 105 млн. лв., ще бъде разположен на територия от 247 декара и ще бъде съставен от 3 хотелски комплекса и зони за обществено обслужване. Там се очаква да бъдат разкрити 500 нови работни места, а по време на строителството ще бъдат ангажирани 2000 работника, обясни Янева. Тя допълни, че първоначално проектът е бил по-мащабен. Планираната инвестиция е била 315 млн. лв., срещу които е трябвало да бъдат изградени 1000 самостоятелни къщи, 3 хотелски комплекса, зони за обществено обслужване и плаваща пристанищна инфраструктура.

КТБ: Нямаме нищо общо с проекта

Корпоративна търговска банка АД категорично възразява срещу опитите на съпредседателя на политическа партия "Зелените" Петко Ковачев да внушава свързаност на инвеститора в проекта за строителство на хотелски комплекс в местността Карадере - фирма "Мадара Юръп", с КТБ АД, се съобщава в официална позиция на дружеството. "Според изказване на Петко Ковачев, цитирано на сайта на bTV, "фирмата е свързана с КТБ чрез един от бившите си изпълнителни директори". От статия в сайта mediapool.bg става ясно, че като "свързващ елемент" се посочва лицето Людмил Гачев, който е бил член на Съвета на директорите на Корпоративна търговска банка АД в периода 1993-1995 г.", посочват от дружеството. И допълват: "Подчертаваме, че настоящият екип от директори и мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев поемат управлението и надзора на банката през 2000 г. и нямат нищо общо нито с управлението, нито със собствеността на КТБ АД в предишни периоди". "За всички активни граждани, които се интересуват от казуса с проекта за строителство в местността Карадере, и за Петко Ковачев, който по наше мнение като лидер на Зелена партия би следвало да проявява повече отговорност към обществото, а не да го дезинформира, обръщаме внимание върху следната официална, публично достъпна информация: В момента Людмил Гачев е съветник на австрийската "Хипоинвестмънтбанк". "Хипоинвестмънтбанк" и "Алфа финанс холдинг" на Иво Прокопиев кандидатстваха през 2008 г. за банков лиценз, но БНБ им отказа", завършва съобщението на КТБ.

Сергей: Казах на брат ми да съди клеветниците

Соцлидерът Сергей Станишев реагира бурно на намеците, че брат му Георгий Станишев е замесен в застрояването на Българското Черноморие във връзка с проекта за Карадере. "Моят брат е архитект и участва в проекта като наемен работник и няма никакъв интерес", заяви лидерът на социалистите. "Така бе и преди няколко месеца, когато ставаше дума за "Странджа". Тогава казах, че това е и моя кауза и кауза на КБ и няма да допуснем презастрояване", посочи Станишев. "Ще изискваме от правителството и в този случай да бъде много стриктно и безкомпромисно на база на българското законодателство и да не се допусне застрояване в защитени територии", отбеляза още той. И допълни емоционално: "А на брат ми, който го използват като боксова круша всякакви самозванци, ще му препоръчам всеки, който замеси неговото име по някакъв начин, да ги съди, защото това, което твърдят и Яне Янев, и народни представители, лъжат. Казвам го директно и категорично". Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Петър Курумбашев коментира по-рано, че вчера е провел разговор с Георгий Станишев, който отрекъл да има връзка или фирма, в която участва, с проекта Карадере и да притежава земя в този район. "Колегите, отправили тези свои твърдения, опасявам се ще трябва да ги докажат и в съда", отсече Курумбашев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай