Вървят залагания ще се появи ли Лена в парламента

След клетвата депутатите трябва да изберат председател и заместник-председатели на НС

Вървят залагания ще се появи ли Лена в парламента | StandartNews.com

Днес - на Велика сряда - започва животът на новото 49-о Народно събрание.

Депутатите ще се съберат на тържествено заседание, което ще бъде председателствано от най-възрастния народен представител. Както в предишния парламент и в този това е Вежди Рашидов.

След като положат клетва депутатите трябва да изберат и председател и заместник-председатели на Народното събрание. Процедура, която в предходния парламент продължи три дни.

До момента са ясни две от кандидатурите за председател - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане".

След формирането на 49-ото Народно събрание президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

След изборите на 2 април в парламента намериха място шест политически формации. Най-голямата парламентарна група е тази на ГЕРБ с 69 мандата. Това е с пет места повече от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), която има общо 64 депутати. Групата на "Възраждане" ще се състои от 37 народни представители, а тази на ДПС от 36. Депутатите от БСП са 23-ма, а на Има такъв народ (ИТН) - 11.

Изненадата на първия ден отново ще е свързана с Лена Бориславова.

Снощи Труд написа, че след скандал в коалицията ПП- ДБ, Лена си е подала заявлението за напускане от парламента, но тъй като то е след крайния срок, няма как да бъде одобрено.

Така Лена днес ще трябва да изчака с откриването , за да поиска да я освободят. Или да излезе в болничен още от първия ден.

Вече вървят залагания  дали Лена ще е появи в парламента и дали ще бъде посрещната от хората на Слави с Уморена кака Лена, песен, заради която тя заведе дело.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай