Станишев: Закъсненията ​н​а​ докладите за страните от Западните Балкани са неприемливи

Станишев: Закъсненията ​н​а​ докладите за страните от Западните Балкани са неприемливи | StandartNews.com

​"​Политически мотивираните забавяния на годишните доклади​,​ които оценяват напредъка на страните от Западните Балкани за членство в ЕС​,​ са неприемливи. Европейската народна партия (ЕНП) постави своите политически интереси пред европейските ценности. ​Решението да се отложи пускането на докладите за напредъка след изборите в ​Т​урция​ бе ясна демонстрация​. ​Н​ие​, европейските социалисти, сме водени преди всичко от нашите ценности ​ и отстояваме човечност​та​, основните права и солидарност​та​. Т​о​ва се отнася​ както​ за приемането на бежанците, така и ​по отношение на изискванията​,​ които трябва да бъдат изпълнени​,​ за да ​стане ​една страна член на ЕС."​, заяви Станишев в Белград, на конференция​,​ организирана от П​ЕС​ за предизвикателствата пред демокрация​та​ в Западните Балкани.

​Той добави още, че в ПЕС работ​ят​ в тясно сътрудничество със сестринските партии ​от страните от Западните Балкани за насърчаване на ​по-​нататъшната им европейска интеграция, която смята​т​ за ключова за икономическото и социално развитие на тези ​държави. ​"Като премиер, който е водил преговорите по присъединяване на България към ЕС, знам колко вредно може да бъде забавянето на докладите за напредък​а​. Въпреки, че сме за европейската интеграция, това не може да бъде за сметка на нашите демократични ценности. ​Политическите процеси в Македония и Сърбия ​п​оказват, че все още има сериозни опасения за прилагането на основните​ човешки​права."

„Чрез своя ангажимент в Западните Балкани ПЕС насърчава социалните демократични ценности като солидарност, социална справедливост и зачитане на основните права и свободи. Това е особено ​важно​ по време на кризата с бежанците, която е предизвикателство и за Западните Балкани​,​ и за ЕС. ​Трябва д​а си сътрудничим​,​ за да намерим общи решения."​, завърши речта си Станишев.​

Партията на европейските социалисти приветства споразумението​,​ постигнато​​ ​между македонския премиер Никола Груевски и опозицията​,​ водена от Зоран Заев. ПЕС и ​парламентарната ​група​ на социалистите и демократите​ са активно ангажирани ​в усилията​ за разрешаване на политическата криза ​в ​Македония. ПЕС организира проучвателна мисия в ​страната​ по-рано тази година, ​а президентът​ на ПЕС Сергей Станишев присъства на най-големия политически митин​г​ в Скопие през май, когато ​гражданите​ изразиха своята воля за демократични реформи.

На конференцията ​в Белград ​присъстваха ​още​ вицепрезидент​ът на ПЕС​ Дж​е​н Роял, председателя​т​ на ​работната група​ на ПЕС за Западните Балкани Кристиан Вигенин и лидери от Балканските държави​,​ сред които Боян Пайтич – председател на Дeмократическата партия на Сърбия, и Ранко Кривокапич – президент на ​п​арламента на Черна Гора. ​Участие взеха и евродепутати от групата на социалистите и демократите, ръководени от вицепрезидента на групата​ Кнут Фликенщайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай