Станишев: ГЕРБ контролира държавата и като не е на власт

Лидерът на БСП призова прокуратурата незабавно да провери автентичността на записите

Станишев: ГЕРБ контролира държавата и като не е на власт | StandartNews.com

София. Председателят на БСП Сергей Станишев призова прокуратурата незабавно да провери истинността на поредния СРС-запис и обяви, че ако той е автентичен, това означава, че ГЕРБ продължава да контролира държавата дори и извън властта. Причината да мисли така, е че според него разговорът между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов е правен през април. Той наблегна, че в него става дума за опит за контролиране на правосъдието.

Точно датиране

"Ако се окаже, че са автентични, става ясно, че независимо, че Бойко Борисов и Цветанов не са на власт, те реално контролират държавата. Това е мафия, която е превзела държавата, политическа клика, която прави каквото си поиска", обяви Станишев. Според него записите са от 15 април, 8.30 часа, когато прокуратурата изнесе информацията от проверката по първия сигнал за подслушване, внесен от него.

"Това е нещо, което преоткрива задкулисието на 4 години управление на ГЕРБ. Тук вече не става дума за Цветанов. Тук става дума за Бойко Борисов, който почти 4 години беше министър-председател", коментира още той.

Прокурори на оперативка

Станишев определи Борисов като началник на главния прокурор и се възмути, че привиква прокурорите на оперативка. Според него става въпрос за възпрепятстване на прокуратурата, което е тежко криминално престъпление.

"Това държава ли е? Можем ли да говорим за европейска държава при този начин на управление, когато премиерът командава прокурорите и взема решение по същество какви решения да огласи прокуратурата, до какви заключения да стигне", попита председателят на БСП.

Важно е също, че подателят на сигнала е служител на СДОТО. Това означава, че работата с подслушването продължава, смята той.

Сергей Станишев призова всички демократични сили да започнат разговори и да мислят как да бъде спасена държавата след изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай