Социоложка изненада с коментар за властта, кое спасява сглобката

Това правителството определено се справи "с помощ от приятел"

Социоложка изненада с коментар за властта, кое спасява сглобката | StandartNews.com

Това правителството определено се справи "с помощ от приятел". Справи се частично, доколкото блокадите по пътищата на страната се очаква частично да бъдат прекратени. Намаля вероятността протестът да прерасне в национална стачка, но остават локалните пътни блокади. Така коментира пред БНР последните събития около протеста на енергетиците социологът Елена Дариева от агенция "Насока".

Според нея са направили впечатление "колаборацията и интегритета, който демонстрираха трите формации", подкрепящи правителството. По думите ѝ "спойката се засилва".

"Политиката е игра на стъклени перли. Двама от играчите в тези 3 формации, които подкрепят кабинета, са с много по-голям опит в тази игра. Нямаше как да не направи впечатление активната роля на Делян Пеевски. Той се разпореждаше. Без всякакво съмнение е умение да пораждаш кризи, а после да ги разрешаваш. Протестът беше разцепен и това ще доведе до неговото затихване. Има политическа логика във всички тези действия", каза Елена Дариева.

"Още от римско време е известна фразата "Разделяй и владей". Протестът бе разделен, най-вероятно предстои да бъде овладян", добави тя.

"Темите са супер значими – първата беше хляб, втората – ток", изрази мнение социологът във връзка с мащабните протести през последните седмици.

Дариева смята, че с оглед на заложените срокове за промени в Конституцията се мисли "за хоризонт минимум 3 месеца напред - продължава животът на кабинета и след местния вот".

"Виждам воля да бъде удържана стабилността на кабинета и макар и трудно, той да продължи да функционира."

Премиерът акад. Николай Денков е в трудна ситуация. Той многократно казва, че е готов да подаде оставка веднага, изтъкна тя. Според нея това говори за дискомфорт.

"Играта е многопластова, балансите са много крехки", каза още Елена Дариева относно отношенията между формациите в управлението и локалните им измерения преди местния вот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай