Социалният министър хвърли в пълен ужас пенсионерите

Георги Гьоков допусна, че Слави Трифонов не е икономист и не знае последствията

Социалният министър хвърли в пълен ужас пенсионерите | StandartNews.com

Ако не бъде гласувана актуализацията на бюджета, повишението на пенсиите ще е 6,1% и ще отпадне ковид добавката от 60 лв., предупреди в интервю за бТВ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той припомни, че с актуализацията се предвижда среден ръст на пенсиите от 1 юли с 23%, като средният размер на парите за страната ще бъде 666 лв., а от 1 октомври с 33% до 718 лева. "Това очакват българите и няма как да им се обясни, че някой политически се запъва", заяви министърът.

Ако бъде приета само промяната за държавното обществено осигуряване, тогава е възможно да се изпълни 10% увеличение с добавките, но за един-два месеца. Министърът допусна, че Слави Трифонов не е икономист и не знае последствията. "Не искам да подозирам, че е от популизъм или от користна гледна точка", каза още той.

Георги Гьоков припомни, че Комисията по труда и социалната политика е приела и малките бюджети - на НЗОК и на НОИ, както и големия бюджет. Надява се да убедят депутатите да ги гласуват в зала. 

Най-голямата критика към бюджета от страна на бизнеса била, че се подкрепят групи, които могат да се справят. "Вземаме мерки в бъдеще да не се повтаря тази практика", заяви още той. В момента системата за социално подпомагане не можела да идентифицират групите, които да се подпомагат от тези, които могат да се справят.

Гьоков смята, че ако  бюджетите бъдат приети в този вид, има пари и е обезпечено плащането до края на годината. За пенсии сега 41% от парите се трансферират от бюджета, процентът ще стане 44%, той припомни, че е  бил и над 50%. Министърът заяви, че с увеличаване на приходите процентът ще падне под 40 на сто.

"БСП остава в коалицията и ще подкрепи бюджета на държавата, ще подкрепим и всички законопроекти и промени в законите, свързани с реализацията на националния План за възстановяване и устойчивост", категоричен беше министърът на труда и социалната политика.

По думите му едно от решенията на Националния съвет на партията днес е било да се упълномощи лидерът и председателят на парламентарната група да проведат разговори с коалиционните партньори за обединение около приоритети, които да влязат в една програма с кратък срок , например до края на годината, която да стане програма на коалицията и да бъде изпълнявана.

"БСП като партия с най-дълга политическа история, минала през кризи, се държи най-адекватно в тая коалиция и би могла да бъде топла връзка между останалите партии, за да вземаме отговорни решения", каза Гьоков.

Според него изваждането на министрите на "Има такъв народ" от кабинета не означава напускане на коалицията. Той смята, че министерският съвет и парламентът трябва да преведат народа през тази висока инфлация и че актуализацията ще донесе спокойствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай