Социална ли ще е политиката на кабинета "Донев"? Експертите

Ваня Григорова и Иван Нейков посочиха какви трябва да бъдат първите решения

Социална ли ще е политиката на кабинета "Донев"? Експертите | StandartNews.com

Почти цялата кариера на служебния премиер Гълъб Донев минава в Министерството на труда и социалната политика, а социалният министър Лазар Лазаров, също дългогодишен експерт в тази област, ще бъде един от четиримата вицепремиери в служебното правителство, назначено с указ от президента Румен Радев от 2 август.

Синдикалистът Ваня Григорова и Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика, коментираха какви са посланията с този избор, ще бъде ли социалната политика приоритет в дейността на служебния кабинет.

Изборът на Лазар Лазаров за вицепремиер показва акцент върху социалната политика. От друга страна, господин Лазаров никога не е бил настроен революционно, той е експерт, който работи с различни правителства до момента . С него може да се води диалог, той не е политик, а основно експерт, коментира за БТА икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

По думите ѝ Гълъб Донев също е експерт, а като част от състава в няколко правителства през последните 15 години той много добре познава законодателството. "В неговото назначение по-скоро виждам търсене за някаква стабилност и изключване на възможността за хаос в социалната политика, какъвто видяхме през последните няколко месеца", посочи Ваня Григорова.

Тя смята, че служебното правителство може да увеличи минималната работна заплата, но това после трябва да има отражение и в бюджета, което пък не може да стане без Народно събрание.

На този етап най-важното е Министерството на труда и социалната политика да се включи активно при определяне на дефиницията за енергийно бедни, разбрахме през изминалата седмица, че до момента то по-скоро стои встрани от темата, а няма как да се работят социални политики без активното участие на Министерството на труда и социалната политика, посочи Ваня Григорова.

"Това е една от най-важните теми в момента за държавата, защото България е на първо място по енергийно бедни. В другите държави се планират мерки за защита на хората, които няма да могат да се отопляват през идващата зима, а у нас все още няма нищо", заяви тя.

Румен Радев заложи на експерти, професионалисти, заяви Григорова. Водещото при избора на Гълъб Донев за служебен премиер е това, че е диалогичен, не прави резки и остри изказвания, макар че лично според мен ситуацията в момента изисква малко по-рязък подход и малко повече кураж при вземане на решения, отбеляза Григорова.

Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика, коментира, че водещото е натрупаният опит на Гълъб Донев в управлението, не толкова конкретната му експертиза в социалната област. Другата конкретна специалност на Гълъб Донев е сферата на отбраната, допълни той, но според него нито едно от двете не е водещо при избора на президента, който е заложил на управленския опит.

В състава на правителството правят впечатление и нови имена, наред с опитни професионалисти, явно е търсен баланс между опит и новите идеи, смята Нейков.

При представянето на членовете, задачите и приоритетите на четвъртото си служебно правителство държавният глава Румен Радев каза, че министрите поемат отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни. Той подчерта обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на  подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС.

/БТА/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай