Сметната палата дава Цветан Цветков на прокурор

Открити са документи за съмнителна спогодба

Сметната палата дава Цветан Цветков на прокурор | StandartNews.com

Сметната палата дава бившия председател на институцията Цветан Цветков на прокурор. Това стана ясно днес на брифинг, даден от Горица Грънчарова-Кожарева, изпълняващ длъжността председател на институцията до избора на нов и ръководството на институцията.

ВИЖ ОЩЕ: Сметната палата с разкритие за 1 млрд. лв. Прокуратурата на ход

В Сметната палата бяха открити множество документи, от които става ясно, че бившият председател Цветан Цветков е сключил смущаващо неизгодна за институцията спогодба и договор за изкупуване на дялове  от административната сграда на Сметната палата, съобщи Горица Грънчарова-Кожарева. И разкри подробности по скандалния случай.

Цветков е платил над 200 000 лв. на лица, водещи срещу Сметната палата дело за обезщетение поради неползване на техния дял от съсобствен имот - административната сграда на СП, а  същевременно не е продължил друго дело, образувано по насрещен иск, предявен от Сметната палата срещу същите лица на стойност 4 000 000  лв. за подобрения, които те й дължат за извършен от нея ремонт на сградата.

Тази сума е част от общо 11 500 000 лв., вложени в ремонтни дейности през 2005 г. Целта е била, ако Сметната палата бъде осъдена за обезщетение, а искът й за подобрения да бъде уважен, да се извърши прихващане.

В такава връзка са водени и двете насрещни дела.

Посочените лица по силата на реституция са били съсобственици на част от административната сграда на Сметната палата, като заради това са имали и защитавали своя интерес, в което не могат да бъдат упрекнати.Палатата също е трябвало да защити интереса си, но не го е направила, обясни Горица Грънчарова-Кожарева.

По предложение за спогодба и изкупуване на дела им, изходящо от съсобствениците, Цветков е платил  сума над 800 хил. лв., за да придобие Сметната палата  същия дял от административната сграда в гр. София на ул. Екзарх Йосиф № 37.

В сумата е включена и увеличената стойност на дела им, в резултат на направените от палатата подобрения.

За тези подобрения обаче не е продължил делото, водено от нея против тях. Това очевидно е ощетило Сметната палата, каза и.д. председателят.

Ако воденото от Сметната палата дело срещу тези лица би продължило, резултатът можеше да бъде  съвсем различен и Сметната палата нямаше да  е поставена в неизгодно положение, като приблизителната щета за нея е около 2 800 000 лв., подчерта Горица Грънчарова-Кожарева.

Предвид изложените обстоятелства и събрани документи, случаят е предаден на Прокуратурата на РБ, която е в правото си да прецени  налице ли е престъпно деяние и има ли виновни длъжностни лица, спрямо които да се повдигне обвинение.

По повод изготвяне на становище по Конституционно дело № 8 от 2023 г. се установи, че Сметната палата е била конституирана като страна пред административните съдилища по жалбата на „Монтажи“ ЕАД, като не е взела участие и не е изпратила писмено становище в административните съдилища и така не е защитила интересите си, обясни още ръководството на сметната палата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай