Сменят губернаторите на пет области

Сменят губернаторите на пет области | StandartNews.com

Финансист от ВМЗ ще управлява Пловдив, бивш шеф в "Булгартабак" поема Благоевград

Рокади в пет ключови области прави служебният кабинет начело с Георги Близнашки. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат сменени губернаторите на Пловдив, Благоевград, Русе, Монтана и Плевен, научи "Стандарт".

Под тепетата с поста се прощава Венцислав Каймаканов. На негово място идва досегашният зам.-кмет на Пловдив Розалин Петков. Той е бил главен счетоводител на ВМЗ Сопот. В стола на Муса Палев сяда Димитър Димитров, който е бивш шеф на "Булгартабак" в Благоевград.

Венцислав Калчев в Русе ще бъде сменен от Симеон Иванов. Той е бивш главен секретар на общината. Дама ще е новият областен управител на Монтана. Нина Петкова сяда в стола на Николай Пенчев. Тя беше зам.-областен управител по времето на ГЕРБ. Областният шеф на Плевен Илиян Йончев също си отива. На негово място ще бъде назначен Бойко Балтаков - също бивш областен управител. Нова порция от 10 зам.-министри бяха назначени със заповед на премиера Георги Близнашки във вторник.

Сред тях са двама зам.-министри на правосъдието. Това са Петко Петков, доскорошен съдия в Софийския районен съд, и Марин Вачевски, магистър по икономика от Стопанската академия в Свищов. В екипа на министър на околната среда и водите влиза досегашният зам.-кмет на Бургас Атанаска Николова. Ирена Младенова, която заемаше същия пост по време на предишния служебен кабинет, отново сяда в стола на зам.-министър на икономиката. Досега тя беше част от икономическия екип на държавния глава.

Специалист по изкуствен интелект поема висшето образование и науката в просветното министерство. Проф. Валери Младенов идва от Техническия университет в столицата, където до момента е бил заместник-ректор и е назначен за заместник на Румяна Коларова. Училищното образование е поверено на Ваня Кастрева, досега шеф на регионалния просветен инспекторат в столицата. Европарите за наука са поверени в ръцете на професора по физикохимия от Софийския университет Николай Денков, носител на голямата награда за наука "Питагор".

Той е бил изследовател по редица проекти в университети в САЩ, Япония, Франция. Като главен секретар в МОН се завръща Красимир Вълчев, който заемаше този пост и по времето на ГЕРБ. Служебният министър на културата Мартин Иванов засега остава без заместници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай