След срещата ИТН – "Изправи се": Актуализират пенсиите

Сигурна съм, че ще има кабинет, каза Мая Манолова

След срещата ИТН – "Изправи се": Актуализират пенсиите | StandartNews.com

Получихме подкрепа от „Има такъв народ” за приоритетите ни. На първо място актуализацията на пенсиите. Това съобщи Мая Манолова след разговорите за съставяне на правителство между „Има такъв народ” и „Изправи се.БГ! Ние идваме” в парламента днес. Тя допълни, че настоява пенсиите да се актуализират от 1 октомври, а не възрастните хора да чакат  1 януари.

ВИЖ ОЩЕ: ИТН и "Изправи се" – без тежки преговори. Стиковане на позици

Сигурна съм, че ще има кабинет - хората не искат какво да е правителство, а такова на промяната без намек и сянка от олигархични кръгове, ДПС и ГЕРБ, каза още председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме". Манолова бе категорична, че от формацията й настояват да няма кабинет, който да има влияние на ДПС.

ВИЖ ОЩЕ: Срещите при Радев: 10 знака, нова формула и първи 3 задачи

"Не сме коментирали персонален състав. Потвърждаваме, че не желаем властови позиции", изтъкна още тя.

"За нас е важно, че получихме пълна подкрепа от "Има такъв народ" за приоритетите, зад които стоим, като започнем със социалните: повишаване на доходите на българските граждани, преизчисляване на пенсиите, което да се случи в най-скоро време. Ние сложихме една дата - 1 октомври, също така подкрепа за семействата с деца, тъй като демографската криза е един от най-сериозните проблеми. Ние вече сме внесли такъв законопроект за подкрепа на семействата и децата. Подкрепата на бизнеса също е изключително важна и при актуализацията на бюджета се разбрахме, че ще настояваме за пряка финансова подкрепа за фирмите", заяви Манолова.

По думите й за съдебната реформа също нямат разминавания. "Ще настояваме темата с ревизията и темата антикорупция да бъдат сред приоритетните теми", посочи още тя. Мая Манолова обяви, че една от работните групи ще бъде по темата енергетика и уточни, че е готова да даде предложения за преразглеждане на цената на тока и водата.

Мая Манолова отговори и какво ще стане, ако БСП не подкрепи бъдещия кабинет.

"Чакам да видя БСП как ще обяснят на техните избиратели, че няма да подкрепят програма, която слага на първо място повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, реформа в здравеопазването и съдебна реформа", коментира още Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай