Срещите при Радев: 10 знака, нова формула и първи 3 задачи

Има шанс за най-голямото парламентарно мнозинство, правено някога у нас - на промяната

Срещите при Радев: 10 знака, нова формула и първи 3 задачи | StandartNews.com

Коренно различно преминаха консултациите за кабинет при президента Румен Радев в сравнение с онези, които държавният глава проведе преди три месеца. Тогава Радев от една страна се държеше като „баща” на протестните партии – радваше се на младата „Има такъв народ”, окуражаваше изкласилите „Изправи се! Мутри вън” и насърчаваше опитната Демократична България. От друга бе безмилостният съдник на ГЕРБ, ведрият приятел на БСП и любезният домакин на ДПС, прясно свалила доверието си от него.

Сега Румен Радев бе обраният държавник, който трябва да построи мостовете между партиите, за да не падне страната ни в безвремието на изборната въртележка. При това трябва да го направи достатъчно равно отдалечено от всички, за да не бъде обвинен в задкулисни кроежи в навечерието на предизборната си кампания.

10 знака дадоха срещите при Радев. Те начертаха нова формула за управление и поставиха първите му три задачи.

1 „Има такъв народ”: Коалиция – не, подкрепа да! ИТН са готови с кабинета и няма да правят компромиси  - нито с принципите си, нито с намеренията си. Премиерът и министрите ще са изцяло тяхна отговорност. Коалиция няма да има, приемат разговори и подкрепа само по политики. В противен случай са готови на избори по всяко време. „От декларациите на „Демократична България“, Изправи се БГ! Ние идваме“, до голяма степен БСП, колкото да е странно, по някои  приоритети и ДПС - нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. Ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри. Ако не успеем, кабинет няма да има“, обясни Йорданов след разговора с Радев.

2. ГЕРБ са трайно в изолатора. „Има такъв народ”, както и останалите партии на промяната, категорично отказаха да разговарят с хората на Борисов по каквито и да е въпроси, особено за властта. Обидени, ГЕРБерите безпрецедентно бойкотираха консултациите при президента и не отидоха на „Дондуков”2. С което сбъднаха мечтата си да бъдат опозиция.

3. Ново отношение към БСП, стари гафове на Нинова. „Има такъв народ” прие да разговаря със социалистите, което направи впечатление и на самата Корнелия Нинова, изтъквайки че преди три месеца са я смятали за партия на статуквото. Но непоисканото й предложение лидерите да не са премиери, както и декларацията й, че е готова да обсъжда министри, подразниха всички. Защото "Има такъв народ" от първия ден говори за кабинет от експерти, а не на политици, камо ли лидери. Наложи се в публичната част от останалите консултации Радев всеки път да напомня, че диалогът не е за персони, а за политики.

4. Традициите и опита на ДПС. Радев многократно изтъкна, че именно дългогодишния опит на ДПС в търсенето на диалог за възстановяване на нормалността в политиката и за възраждане на държавността ще помогне при сформирането на новото правителство. А програмата на Движението за ускорено икономическо развитие ще помогна на страната ни да се справи с икономическите предизвикателства.

5. Предупрежденията от Европа. България няма време за нови избори. Европа иска от нас календарен график за преход на въглищните региони. Настоява за реформа в БЕХ, нов подход към големите енергийни проекти и съдебна реформа. Това не може да бъде направено от служебно правителство, изтъкна президентът.

6. Съдебната реформа ще е по български модел. Демократична България ясно показа на президента, че внимателно чете всички доклади и критики от Брюксел, но има свои предложения за осигуряване на върховенството на закона. Случайно или не изслушването на Бойко Рашков и Янаки Стоилов в парламента, което течеше по време на консултациите, ясно очерта огромното мнозинство за промяна в правомощията на ВСС и на главния прокурор. То лесно може да стане дори конституционно.

7. Радев отказа управленската корона. Не, аз не съм архитект на управленска коалиция, ясно заяви президентът.  И призова за диалог. Настоявам този път, преди да говорим за следващи избори, да изчерпим всички възможности на диалога, каза президентът.  Затова и сега президентът няма да бърза с връчването на първия управленски мандат, за да може да се проведат максимално много разговори по целите, приоритетите и задачите на бъдещото правителство.

8. Втори кръг преговори. След партийните срещи на ИТН с оставалите 4 партии в парламента без ГЕРБ ще има нови разговори. Този път на експертно ниво – за да се стиковат приоритетите на отделните политически сили в обща управленска програма.

9. Стълбът на управлението – ясен. Знаково, първата партийна консултации бе „Има такъв народ” – Демократична България. Тя очерта фундамента на управлението. ИНТ ще носи цялата отговорност за изпълнителната власт, Демократична България ще е идейният й гръб в парламента. Първите три задачи, по които двете партии си стиснаха ръцете бяха не доходи, икономика и План за развитие, а съдебна реформа, смяна на ВСС и Гешев, закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.

10. Гласът на гражданите. „Изправи се.БГ! Ние идваме” ясно заявиха, че ще са глас на гражданите във властта като сложиха на масата проблемите на семействата, битката с монополите, заплатите и пенсиите.  А декларацията им при старта на парламента, че при първия опит промяната да стане подмята, пак ще са на площада, ги позиционира като допълнителен коректив.

Консултациите за кабинет очертаха нов стил и подход в разговорите между политическите сили. От волята им да запазят добрия тон и да потиснат партийното си его зависи не просто формирането на правителство. За първи път от повече от 10 години страната ни има шанс да бъде формирано най-голямото парламентарно мнозинство – на промяната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай