След писмото с Пеевски! Борисов иска отчет от министрите

Да ни докладват всеки вторник в 10 ч., настоя лидерът на ГЕРБ

След писмото с Пеевски! Борисов иска отчет от министрите | StandartNews.com

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи коментар по повод писмото, което той и съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски изпратиха до премиера Николай Денков. Двамата поискаха информация как върви изпълнението на договореностите с протестиралите енергетици.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски и Борисов с писмо до Денков. Питат за енергетиката

"Искаме сроковете да се спазят, помним тежките преговори със синдикати, енергопроизводители от различни региони. Тези срокове като не се изпълняват, те пак ще излязат на улицата", предупреди Борисов по време на предизборна визита в Перник.

Той подчерта, че с премиера Николай Денков и колегите са си сложили подписите и не трябва да лъжат. "Нямам неизпълнено обещание. Искаме да ни се докладва по всеки срок и всяко обещание до къде е стигнало правителството", каза Борисов. Той очаква отговорните министри да докладват всеки вторник в 10 часа.

В друг коментар по актуална тема Борисов бе скептичен за думите на Асен Василев, че "Лукойл" ще разпродава бизнеса си у нас. И се изненада откъде министърът е получил тази информация. "Все едно някой да говори от ваше име, че си продавате апартамента. Това е необмислено самохвално интервю", заяви той. И отбеляза, че Делян Добрев го е предупреждавал за много неща, свързани с "Лукойл".

Борисов се ядоса, че при дерогация месеци наред горивото отново е с левче нагоре. "Прословутото левче на дизел на литър си върви години наред. Това са милиарди левове от нашите джобове", заяви той, а Делян Добрев уточни - 3 млрд. долара.

Според лидера на ГЕРБ в текстове, за които са се доверили на финансовия министър има проблематични неща. Едно от тях е условието горивата за резерва на 100% да се съхраняват само в България - това давало 100% монопол на "Лукойл". "Как се гони някой, а му даваш пълен монопол? Кой ще продаде бизнес, който печели милиарди? И е платил нула лева данъци. Защо 2 правителства подред, и служебното, и това, не правят нищо по този въпрос", попита Добрев.

Добрев посочи, че са подготвили законопроект - механизма за компенсациите, според който от фонда трябва да се връща по един лев. Но те не го прилагат, защото трябва да вземат пари от Лукойл, а не искат, добави Добрев.

Затова Бойко Борисов обяви, че вече няма да се доверяват на никой, който предлага текстове между първо и второ четене, "преди да сме ги прочели, анализирали". "Тогава ще си даваме гласа. Това е преди второ гласуване вкарано" и обясни, че са г приели на база управленското споразумение. Сега ги научавам тия неща, ако са верни, ще направим всичко възможно да ги извадим, зарече се той. И призна, че никой не е разбрал какво е гласувал - случвало се при заседания от по 9-10 часа. Повече така няма да се вкарват точки преди второ гласуване, за да се червим, увери Борисов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай